Menu 

Umorni ste, depresivni, razdražljivi, lako se razbolevate? Nedostatak određenih vitamina i minerala može biti uzrok. Prepoznajte simptome i saznajte kako da pravilno nahranite organizam.

Prosečni obrok u restoranima je za četiri puta veći nego što je bio pre 50 godina, a ljudi za 11 kilograma teži. Ipak, i sa ovim rasipanjem hrane mi ne dobijamo dovoljno hranjivih sastojaka, vitamina i minerala. Mi mislimo danas, većinom, da je što bolje da obrok bude obilan, čak u nekim slučajevima i da je to slika imućstva. Naravno, nije bitno koliko je toga iznešeno na sto, nego šta je na stolu – kakva vrsta hrane, kakve kombinacije. Recimo, jedna dobro napravljena salata može biti hranjivija i zasitinija od pečenke sa mesom.

Ne želimo da razmišljamo o hranjivim vrednostima hrane, izbalansiranim obrocima i zato nam se često događa da se osećamo loše, slabo, bezvoljno. To znači da nam nedostaju određeni vitamini i minerali.

Vitanim B12

Ovog vitamina ima najviše u mesu životinja i životinjskim proizvodima, ali i u žitaricama i nekim pecivima. Čak 15 odsto svetske populacije pati od nedostatka vitamina B12. Osećaju, obično, anemiju, nesvesti im se, slabi su, imaju probleme sa zatvorom, gubitkom apetita. Tu se javljaju i depresija, konfuzija, slabija memorija, …

Vitamin C

Paprike, kivi, brokoli, paradajz, šipak, višnje, jagode, citrusi, … Svi oni su bogati vitaminom C. Koliko je važan za organizam ne moramo ni pominjati. Ženama starijim od 19 godina potrebno je dnevno 75mg, a muškarcima 90 mg vitamina C. Nedostatak vitamina C prati nesvestica, slabost, upala desni, gubitak zuba, bolovi u zglobovima, slabije zarastanje rana.

Vitamin D

Možemo ga pronaći u ribama poput tunjevine i lososa, ali i u goveđoj jetri, siru, žumancima i gljivama. Međutim, sve je to malo u poređenju sa tim koliko vitamina D naše telo dobija od sunca (pročitajte i ). Vitamin D reguliše i kalcijum u telu i pomaže da imamo zdrave kosti. Važan je za imunitet i deluje protuupalno.

Kod dece nedostatak ovog vitamina može dovesti do rahitisa i slabljena kostiju, a kod odraslih dovodi do osteomalacije, bolova u kostima i slabosti mišića.

Jod

Nalazimo ga u morskoj ribi i plodovima mora, ali i u mlečnim proizvodima. Najopasniji je nedostatak joda u trudnoći, važan za razvoj fetusa, ali i u ishrani bebe. Kod odraslih može se javiti gušavost i pad produktivnosti.

Železo

Od svih vitamina i minerala nedostatak železa je najrašireniji. Možemo ga naći u ribi, crvenom mesu, peradi, ali i u klicama i pasulju. Od simptoma javljaju se: slabost, nesvestica, pad koncentracije, slabiji imunitet, veća podložnost infekcijama i upala jezika.

Magnezijum

Naći ćete ga u mahunarkama, orašastim plodovima, žitaricama i povrću. Igra vrlo važnu ulogu u našem organizmu, jer potpomaže regulisanje većeg broja telesnih funkcija. Ako vašem telu nedostaje magnezijuma osećaćate: gubitak apetita, mučninu, nesvesticu, želju za povraćenjam, slabost u mišićima, grčeve, …

Cink

Važan je za imunitet i borbu protiv bakterija i virusa, za zarastanje rana i u trudnoći. Nedostatak cinka može usporiti razvoj odojčadi i dece i seksualni razvoj adolescenata. Može doći i do opadanja kose, dijareje, gubitka apetita, …

Važno je takođe da znate da previše nekih nutrijenata može da izazove neugodne posledice, kao i nedotstatak. Zato je dobro da se obratite lekaru pre nego na svoju ruku povećate unos određenih vitamina i minerala.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Način na koji se hranite može doprineti smanjenju rizika od nastanka raka želuca, potvrdila su brojna istraživanja. Mi vam otkrivamo konkretne mere koje bi trebalo da preduzmete da biste rizik od ove...