Menu 

U većini domova kuhinja je cantralni deo kuće, tamo se dešavaju najbitnije stvari, pripremaju se jela, okuplja se porodica. Upravo iz tog razloga veoma je važno kako da organizujete kuhinju na najbolji mogući način. Mi imamo nekoliko korisnih saveta.

Podelite prostor u zone. Ako imate nešto veću kuhinju veoma je važno da je podelite u zone. Stavite imaginarnu liniju između dela za pripremanje hrane, za čišćenje, za ostavu i naravno za ručavanje. U svaki deo kuhinje spremite sve neophodne stvari koje su važne za taj „sektor“. Možda će vam biti potrebno neko vreme da se uhodate, ali čim se naviknete stvari će biti mnogo lakše.

7045604729_c26c133c94_z

Izbacite sve nepotrebno. Baš kao kad je u pitanju garderoba, pregledajte sve ladice i bacite ili poklonite ono što niste koristili više od godinu dana. Nećete verovati koliko toga nepotrebnog se može nakupiti. I nemojte oklevati i razmišljati te se voditi onom „možda mi zatreba“, prosledite sve i videćete koliko slobodnog  mesta će ostati.

Stvari koje često koristite držite na dohvat ruke. Ako vam je radna površina dovoljno velika sve ono što koristite svakodnevno poslažite na radni sto, u suprotnom na zid stavite neku otvorenu policu i tu poređajte one najneophodnije stavke.

Dobro iskoristite prostor oko šporeta. Ukoliko imate ugradnu ploču za kuvanje, prostor oko nje iskoristite da poređate začine, varjače, noževe i daske za sečenje. Neka vam sve bude blizu, praktično i dobro raspoređeno.

889934105_c0e5c2727a_z

Dobro iskoristite ostavu. Kada organizujete ostavu onda na najviše police poslažite one namirnice koje imaju nešto duži rok trajanja i koje nešto ređe koristite. Na lakše dostupne police poređajte namirnice koje su kvarljivije i koje koristite svaki ili svaki drugi dan. Ovo je posebno važno ukoliko ste niži rastom i ako vam treba stoilica ili merdevine da biste dohvatili gornje police.

Možda vam ovi saveti ne zvuče preterano korisno, ali ako ih probate sigurni smo da će vam sve u kuhinji funkcionisati brže i jednostavnije, posebno ako kao i većina nas većinu svog dana provodite upravo tamo.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar