Menu 

Anne Sophie Pic je francuska kuvarica rođena u gradu Valencie u pokrajini Dorme. Poznata je kao jedina žena chef iz Francuske koja je osvojila 3 Mišelinove zvezdice, a tek četvrta uopšte.

Detinjstvo je provela u porodičnom restoranu Maison Pic, koji je vodio njen poznati otac Jacuqes. Njen deda Andre, takođe je bio chef, a svoju prvu Mišelinovu zvezdicu dobio je 1934. Očekivalo se da će i ona poći stopama poznatog oca ali njena buntovnička narav navela ju je da ode na potpuno drugu stranu i studira menadžment.

Radila je u Japanu i SAD u mnogim velikim kompanijama kao što su Cartier, Moet…

Sa 23. godine koreni je ipak vuku kući i ona se vraća, da bi je otac obučavao kulinarstvu.

Nedugo zatim njen otac umire, a ona preuzima porodični restoran u svojstvu menadžera, ne kuvara. 3 godine kasnije restoran gubi treću Mišelinovu zvezdicu, što Anne-Sophie ubedi da se vrati u kuhinju i potpuno peuzme kontrolu nad restoranom. Iako nema formalno kulinarsko obrazovanje, ona je 2007. sa svojih 38 godina vratila restoranu treću zvezdicu, iste godine postala je jedina žena koju je francuski list Le Figaro uvrstio među 20 najbogatijih chefova Francuske.

Svoj drugi retsoran otvorila je u Lozani u Švajcarskoj koji je 2009. osvojio dve Mišelinove zvezdice.

2011 proglašena je za najboljeg ženskog chefa sveta, a prošle godine otvorila je i svoj prvi restoran u Parizu.

Udata je i ima sina.

Iako je zaposlena majka, a kuhinje imaju poprilično ludo radno vreme, nedavno je izjavila kako se trudi da barem tri puta nedeljno pokupi sina iz škole i da svako veče večeraju zajedno.

Isto tako naglasila je da se prema svojim štićenicama u kuhinji ponaša kao majka, jer zna koliko je teško ženama u kuhinji i da na njihovom licu traži tragove nezadovoljstva. “Žene se lakše umore, ali su psihički jače”, izjavila je ova četrdesetdvogodišnja slavna kuvarica.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar