Menu 

Sunce se ponovno ukazalo nakon  dana kiše i kiše..bila sam presretna vidjevši da je nebo napokon dobilo boju,a jutro onaj zlatni sjaj.Dan je za vrt i poslove u njemu, zbilja je prava milina vrijeme provesti vani.

Gledam uokolo sebe biljke su osvježene kišom i ugodnim vremenom,ovo ljeto vrtu je donijelo puno nevolja,ne mogu se pohvaliti onim predivnim vrtom kao prošlih godina,puno je toga što se mora izmjeniti presijati dio travnjaka,presaditi puno toga,puno je posla,ali ipak unatoč svemu vrt je zadržao neki svoj skromni šarm koji posebno dolazi do izražaja baš sada u kasno ljeto, iako mi je “devastiran” žarkim ljetom,ima toga u čemu se može uživati,a to je onaj poseban mir koji vam nudi.

E ,ali u nečemu posebno uživam u ovo doba godine, a to je domaći sok od tamnih bazginih bobica.Ne znam da li ste ga imali priliku probati,osim što je osvježavajuć to je jedna prava vitaminska bomba,prirodno je sredstvo za jačanje imunološkog sustava, a pridodaje mu se puno pozitivnih učinaka kod puno zdravstvenih problema,npr.ublažava grlobolju,kašalj,visoku temperaturu,ublažava simptome gripe.

Kod nas u domu on je postao tradiconalan,volim njegovu pripremu od branja pa do sipanja u boce,a naravno degustiranje je točka na i.

Slijedi recept,pa tko želi da se okuša u svu izvrsnost ovoga sirupa neka izvoli.

vrt

SOK OD BAZGINIH BOBICA

Potrebno je:

  • 1kg bazginih bobica
  • 5 l vode
  • 6 kg šećera
  • 100 g limunske kiseline
  • 1 boćicu extrakta maline
  • 1/2 vrećice konzervansa

Sa ubranih grančica bazge skinuti bobice(bobice moraju biti tamne,tj.dobro sazrele),oprati ih,skuhati ih u 5l vode i kuhane propasirati,još jednom sve procijediti kroz čistu gazu.Dobivenu masu staviti u lonac dodati šećer,limunsku kiselinu,extrakt maline i konzervans,zatim prokuhati dok se sav šećer ne otopi.Vruć sirup sipati u čiste boce,dobro ih zatvoriti,utopliti boce nekim toplim prekrivačem i ostaviti dan-dva da se potpuno ohlade.

Stara ,dobra provjerena receptura za izvrstan sirup,kasnije ga samo razrijediti vodom i uživati..pravo je vrijeme da se uživa na otvorenom.Nadam se da će nas vikend počastiti lijepim vremenom,iskoristite ga najbolje što možete!

Ja krećem dalje za poslom,dan je za vrt..i osmjeh.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar