Menu 

Med sa ljekovitim biljem jedan je od najjednostavnijih ali i najmagičnijih načina pripravljanja biljne medicine, izuzetno ukusan, aromatičan, vrlo ljekovit.

U razgovoru s mojim polaznicima primjetila sam da rijetko tko od njih pripravlja med s ljekovitim biljem, stoga sam odlučila podjeliti ovu staru, drevnu recepturu za pripravu ljekovitog meda. Meni su najdraži med od latica ruže i med od lavande, te ih najčešće i pripravljam. Nema ništa ljepše nego probuditi se u zoru, nabrati latice ruže okupane jutarnjom rosom i pripraviti od njih lijek. Možete ga koristiti kao namaz za kruh, aromatično sladilo za čaj, te sve druge načine na koje se koristi med… Kada pravite infuziju ljekovitog bilja u medu birajte svjetao med visoke kvalitete, koji sam po sebi nema jaki okus i nije gust. Na taj način aroma cvijeća doći će do punog izražaja. Ovdje ću pojasniti kako pripravljam med od latica ruže, a na mojoj radionici “Izrada pripravaka od ljekovitog bilja” koju ću ovo ljeto, od 10.-17.8. održati na otoku Ižu radit ćemo i fini med od lavande.  Kada govorimo o ruži, idealno bi bilo pripravljati med od divlje ruže. Ukoliko za to nemate priliku, možete uzeti i vrtnu ružu, no birajte onu koja nije izložena štetnim utjecajima okoline, nije špricana i tretirana pesticidima.

med1

Ruža je nježna za srce, balansira nervni sistem, ublažava stres, opušta cijelo tijelo i hrani dušu. Pokazuje odlična svojstva u ublažavanju depresije i anksioznosti. Posebno je dobra za žene, ublažava upale reproduktivnog sustava, vaginalne infekcije, pojačava plodnost i razbušuje seksualnost.

Kad govorimo o ljekovitoj ruži, govorimo o divljoj ruži, crvenoj ili ružičastoj (Rosa centifolia). Donji, bijeli dio latice je gorkog okusa, ukoliko Vam to smeta, odvojite i nemojte upotrijebiti. Iako se lagano gorkast okus tog dijela latice fino stapa i neutralizira s medom. Gorki okus nažalost nije dovoljno zastupljen u našoj ishrani, no on je iznimno ljekovit – potiče probavu, potiče rad žuči, započinje detoksificirajući proces u organizmu, ublažava vrućinu i iritaciju (stoga osobito koristan tijekom ljeta)

Kako napraviti med od ruže…

U staklenku stavite latice ruže, potom sloj meda, pa opet ruže…

Izmješajte žlicom

Poklopite i neka odstoji 24 sata

Med će izvući tekućinu iz vode i smjesa će postati više tekuća

Ruža če isplivati na površinu

Stoga nekoliko puta dnevno okrenite staklenku vrh prema dolje i obrnuto

Radite tako sljedeća 2-3 dana

Sada je med spreman za konzumaciju. Uživajte u nježnom okusu ruže.

Ukoliko želite, možete ga procjediti, jer latice su blago trpkog okusa.

Predlažem da latice ne bacite nego ih stavite na tost, pomješajte u čaj….

Osim što ćete ovaj fini ljekoviti med od latica ruže koristiti u jelima i pićima, možete ga stavljati i na opekotine. Ruža sa svojim rashlašujućim svojstvima izvrsno ublažava opekotine. Osim toga, ovaj med od ruže možete koristiti kao hranjivu masku za lice. Osobito ukoliko imate upalne procese na koži.

Upotrijebite ga kroz dva tjedna…

U slast ~

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar