Menu 

Koliko vam se puta desilo da pojedete nešto i nakon pet minuta ste gladni kao da niste pojeli apsolutno ništa? Verovali ili ne postoji hrana koje na da vas neće zasititi nego ćete kasnije biti gladniji nego što ste bili ranije.

Izgleda prilično jednostavno, kad ste gladni trebalo bi samo da nešto pojedete i glad će nestati, ali nije sve onako kako se čini. Određene namirnice čak i one zdrave jednostavno ne ostavljaju osećaj sitosti kad ih pojedete jer one utiču na hormone koji mozgu šalju signale da je još uvek gladan. Hrana koja ostavlja osećaj gladi je uglavnom ona bogata ugljenim hidratima i slatkiši jer spuštaju nivo šećera u krvi i govore organizmu da mu je potrebno još više hrane da bi se on podigao. Te namirnice bi trebalo koristiti samo u kombinaciji sa onima koje su bogate vlaknima i zasićuju.

2987174637_a460266f5a_z

Sušeno voće. Voće je zaista dobro i zdravo za vaš organizam, ali sušeno voće uzrokuje pad šećera u krvi što izaziva osećaj gladi. Iz tog razloga pokušajte jesti sušeno voće u kombinaciji sa nekim zdravim proteinima i mastima.

Sokovi. Ovo se odnosi čak i na one potpuno zdrave zelene sokove koje pripremate sami. Ovakvi sokovi su sjajan dodatak prehrani, ali oni mogu uticati na povećanje nivoa hormona gladi jer jednostavno ne sadrže vlakna što znači da organizam odmah apsorbuje nutrijente koji se u njima nalaze. Ako sami pripremate sokove obavezno dodajte dosta zeleniša, đumbira ili šargarepe da biste izbalansirali slatkoću i da bi vas zasitili.

Bela riža. Ovo je prosti skrob koji se veoma brzo rastvara u organizmu što vodi do nedostatka energije i pada šećera u krvi što ponovno vodi do gladi. Ovakve namirnice uvek izbalansirajte sa dobrim proteinima da biste duži bili siti.

6330547994_d93843b889_z

Alkohol. Ovo sigurno nije nikakvo iznenađenje jer alkohol je obro poznat po tome da otvara apetiti i da vas sigurno neće zasititi. Nutricionisti preporučuju da pijete umereno i nikada na prazan stomak. Najidelanije bi bilo da pre nego počnete piti alkohol pojedete obrok bogat proteinima.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar