Menu 

Ukoliko želite da zadržite postojeću kilažu i nakon praznika a da  uživate u hrani i piću bez griže savest, evo nekoliko jednostavnih saveta koji će vam u tome pomoći.

Činjenica je da ma koliko voleli praznike, druženje sa rodbinom i prijateljima oko bogate trpeze, krajem januara većina nas se poprilično kaje što smo se nekontrolisano prepuštali čarima hrane i pića.

Da narednog januara ne biste razmišljali o višku nakupljenih kilograma pratite naše smernice.

Najpre usmerite svoju pažnju na porodicu i prijatelje sa kojima provodite praznike. Praznici su za druženje i pružanje pažnje i ljubavi, a hrana je samo ukras tog druženja. Jednostavno se prepustite emocijama.

Ne preskačite doručak jer će vas osećaj gladi pratiti tokom celog dana,  ma koliko jeli.

Jedite sve što poželite sa trpeze ali polako i uživajte u svakom zalogaju kako bi mozgu dali vremena da prepozna osećaj sitosti.

Izbegavajte prazne kalorije tj. hranu, odnosno piće koje ima previše kalorija a podstiče osećaj gladi kao što su kokteli ili kafa sa raznim dodacima.

Preskočite aperitiv jer podstiče apetit i navodi vas da pojedete više nego što bi inače pojeli. Čašica-dve nakon ručka je preporučljiva jer olakšava varenje. Pijte dosta vode i prirodnih sokova (bez dodatog šećera).

Ne odričite se u potpunosti fizičkih aktivnosti. Svakodnevna šetnja ili bar obavljanje sitnih kućnih poslova je preporuka.

Nemojte jesti ostatke u strahu da će propasti. Zaledite ih ili još bolje, podelite onima koji nemaju mogućnost da naprave bogatu trpezu.

By: Robert

By: Robert

Birajte namirnice koje će se naći na vašem stolu. Razmislite koja jela volite a ne zahtevaju preteranu obradu, nisu previše masna ili začinjena. Ne zaboravite, meso jeste nezaobilazno za praznike u našoj tradiciji ali i povrće može biti istom količinom zastupljeno.

Sva vegeterijanska i posna jela pogledajte na našim stranicama u kategoriji “Vegetarijanski i posni recepti”.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar