Menu 

Bez ikakvog preterivanja, slobodno možemo reći da je ovisnost od slatkišima približno jednaka ovisnosti o teškim drogama i ni malo nije jednostavno s njome se izboriti. Od velike važnosti je imati dobar plan, priznati sebi da imate problem i krenuti u napad. Mi imamo nekoliko korisnih saveta koji će vam pmoći da se izborite sa žudnjom za slatkišima.

Koliko puta u toku dana vam se “traži” nešto slatko? Koliko puta pokleknete, a koliko puta se oduprete toj želji? Ako mislite da imate problem sa slatkišima onda obavezno pročitajte šta mi imamo da vam kažemo na tu temu.

Dan započnite doručkom punim proteina, masti i fitonutrijenata. Za ovakav doručak, najbolja opcija je zdravi smoothie čija priprema vam neće oduzeti previše vremena, a ispunjava sve potrebne uslove. Za doručak obično jedemo namirnice bogate šećerima, ugljenim hidratima i skrobom što je najgora kombinacija kada ste ovisni o slatkišima. Dobar i bogat doručak je od velike važnosti da suzbijete žudnju za slatkišima.

slatkiši2

Ne preskačite obroke. Da ne biste padali u iskušenje veoma je važno da imate tri obroka dnevno i dve užine. Kod većine ljudi koji ne jedu redovno dešava se da im nivo šećera u krvi opadne i zato se dešava da posežu za slatkišima.

Skrenite si pažnju. Svaki put kad osetite potrebu da pojedete nešto slatko pokušajte si skrenuti pažnju, izađite napolje u šetnju, radite sklekove ili trbušnjake jer žudnja obično traje 10-20 minuta i prođe. Važno je da si misli preusmerite na nešto drugo u tom kriznom periodu. Što si češće uspete skrenuti pažnju, lakše ćete se boriti sa žudnjom.

Uzimajte L glutamin. Ovaj suplement je od velike koristi svima koji ne mogu sami sebe da kontrolišu kad je u pitanju jedenje slatkiša. Uzimajte 100-300 mg svakih nekoliko sati.

Jedite voće. Kada osetite potrebu za slatkišima , umesto da pojedete kockicu čokolade pojedite komadić nekog voća koji je zdravija varijanta da utažite žeju za slatkišima.

voda

Pijte puno vode jer u pojedinim slučajevima može pomoći da želja što pre prođe.

Ne kupujte slatkiše! Prvo i osnovno pravilo jeste da u kući ne držite zalihe slatkiša, a isto vredi i za posao. Isto tako obratite pažnju u kojim to situacijama vam se slatko najviše traži i ima li to veze sa nekim vašim emocinalnim stanjima.

Onog trenutka kad otkrijete koji su okidači moći ćete se protiv njih boriti.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar