Menu 

Kandida je gljivica koja obično živi u ustima, stomaku i vagini, a njen rast može prouzrokovati mnoštvo ozbiljnih infekcija. Gljivične infekcije uzrokovane kandidom su veoma česta pojava, a za njihovo lečenje često se propisuje i specijalna dijeta.

Rast kandide u probavnom traktu može izazvati mnoštvo različitih simptoma, a poseban način ishrane može pomoći da se oni smanje i nestanu. Loša strana dijete jeste što je ona veoma restriktivna i eliminiše mnoštvo veoma nutritivnih namirnica i ograničava unos ugljenih hidrata.

Mnogi stručnjaci kažu da ova dijeta zbog smanjenog unosa ugljenih hidrata kao glavnog goriva u organizmu može pospešiti neke od simptoma gljivične infekcije kao što su umor, letargija, manjak koncentracije, glavobolje, promene raspoloženja i žudnja za hranom.

Ne postoji samo jedan određeni plan ishrane za kandidu i poseban način ishrane se prilagođava simptomima pacijenta. Mi vam donosimo neke od najčešćih načina ishrane koji se preporučuju u slučaju rasta gljivice u stomaku.

peciva

Detoksikacija. Ova dijeta uključuje potpuno čišćenje organizma od toksina i gljivica. Obično se preporučujue veliki post isključivo na vodi, sokovima i biljnim čajevima koji imaju antigljivična svojstva.

Izbegavanje ugljenih hidrata. Mnogi veruju da se kandida hrani šećerima i to može objasniti činjenicu da većina koji imaju problema sa kandidom osećaju veliku žudnju za slatkišima i ostalim ugljenim hidratma. Ova dijeta zabranjuje ugljene hidrate, mlečne proizvode i svu prerađenu hranu koja u sebi sadrži bilo kakav šećer.

Izbegavanje hrane koja sadrži kvasac. U slučaju ove dijete neophodno je izbegavati pivo, vino, zrele sireve, hleb, peciva, dimljeno meso, gljive i ostatke hrane.

Upotreba probiotika. Dodavanjem dobrih bakterija u organizam putem ishrane moguće je sprečiti rast kandide u probavnom traktu. Potrebno je piti puno jogurta koji u sebi sadrži žive kulture kao i napitke nastale fermentacijom (kefir, kvas od cvekle, raso).Isto tako možete koristiti uplemente probiotika.

beliluk

Pored posebne ishrane u borbi protiv kandide mogu vam pomoći i posebni suplementi kao što su vitamini B, C, E te kalcijum, omega 3 masne kiseline, a od prirodnih namirnica uzimajte beli luk, ginko i ehinaceu.

Kad je u pitanje infekcija uzrokovana kandidom simptomi mogu biti zaista raznovrsni, a ne postoji tačan način dijagnoze i zato se obično eliminišu sva ostala obolenja sa sličnim simptomima da bi se ustanovio problem sa kandidom.

Ako sumnjate na kandidu posavetujte se sa lekarom, a pre nego vam potvrdi dijagnozu jedite mnogo voća i povrća, celovitih žitarica i belančevina.

Sviđa nam se
Autor
Lečite kandidu posebnom ishranom
Datum
Ime
dijeta protiv kandide
Stars
5
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar