Menu 

Zaboravite na planirane obroke, izgladnjavanje i programe mršavljenja. Bar tako kažu stručnjaci, jer je najbolja dijeta zdrava ishrana.

zdrava ishrana 12Ispitivanjem popularnih dijeta došlo se do zaključka da ni jedna (uključujući i paleo dijetu) nije bolja za opšte zdravlje od dobro izbalansirane ishrane i zdravog pristupa hrani sa fokusom na “pravu hranu”.

U istraživanju su ispitivali dijete bez masnoća, sa smanjenim ugljiko hidratima, veganske, vegetarijasnke, paleo pa i meditersnaku dijetu. Iako su mnoge od njih efektne i mnogi su postigli zavidne rezultate (posebno dugoročne i dobre za zdravlje sa paleo i mediteranskom) osnovno pravilo ostaje kao smernica bez greške – jedite pravu hranu (bez industrijski obrađene), ne previše i većinom biljke, voće i povrće.

Istraživanje su sproveli David Katz i Stephanie Meller sa Univerziteta Yale pod nazivom “Da li možemo reći koja je najbolja dijeta za naše zdravlje”?

Zaključeno je da su naše navike kada je u pitanju odabir hrane, šta tačno jedemo, u kojim količinama i koliko zdravo jedina garancija dobre kilaže i što boljeg zdravlja.

zdrava ishrana 11

Obrađenu hranu (paštete, hrenovke, salame, mesne prerađevine, …), industrijske slatkiše, slatka gazirana pića trebamo izbegavti u širokom luku. Fokusirajte se na hranu blisku prirodi, što više lokalnih proizvoda, organskih, domaćih, bilja, povrća, … Tako sprečavamo gomilanje nezdravih kilograma i sprečavamo mnoge bolesti.

zdrava ishrana 13

Kada debelo nije debelo

Mnogi istraživači imaju i pogrešan pristup kilaži ljudi u različitim krajevima sveta. Naime, kada neko nagomila kilograme zbog nezdrave hrane (brze hrane, genetski modifikovane, industrijski prerađene, …) nikako ne može biti u istom rangu sa osobom koja je nagomilala kilograme jednostavno jedući više zdrave hrane. Količina nezdravih toksina i viška vode kod ova dva čoveka se drastično razlikuje. Jasno je ko je zdraviji. Zato neki istraživači smatraju da pretilost zapada nije ista kada je u pitanju pretilost u recimo nekim evropskim zemljama.

zdrava ishrana 14

Naravno, ni takva vrsta nagomilavanja kilograma se ne preporučuje jer u većini slučajeva može da zasmeta ako ne opštem zdravstavnom stanju onda kostima i zglobovima.

Kritika paleo dijete

zdrava ishrana 15Vraćanje korenima ishrane sa paleo dijetom smatraju pomenuti naučnici sa Yale univerziteta nije u skladu sa današnjicom. Biljke i životinje iz prošlog doba su danas gotovo izumrle i danas tih pravih izbora hrane za paleo dijetu, smatraju oni, gotovo da nemamo. To, jednostavno, nije ta hrana.

Najviše je ostala cenjena mediteranska dijeta (Mediteranska dijeta i dugovečnost), jer je povezuju sa odbranom organizma od neurodegenerativnih bolesti, očuvanjem kognitivnih funkcija tela, smanjenja raznih upala i odbranom organizma od astme.

Ako jedete domaću, lokalnu hranu u umerenim količinama ne morate da se brinete o stvarima poput trans masti ili soli. Većina soli, naime dolazi upravo iz industrijski obrađene hrane, a ne iz solanika. Ako se fokusirate na pravu hranu, bez razmišljanja, vaganja, merenja ćete dobiti dovoljan broj nutrijenata. Sve bez stresa i opterećenja.

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. Milos Ciric

    Ako volite dobro zezanje na racun estrade i idiotskih tekstova, ovo je stranica koju treba da lajkujete Jebem ti majku

Napišite komentar