Menu 

Evo jednog posebnog ukrasa ili deserta za predstojeći Uskrs. Saznajte kako se prave kolači u ljuskama jajeta.

kolaci u ljusci 3Popularni braunis je idealan za ovaj mali projekat, za koji smo ideju pozajmili sa bloga Ferdakost. Verujemo da će vam uveseliti praznik koji nam predstoji.

Sastojci:

 • 12 jaja (potrebne su vam samo ljuske, ali cele)
 • Smesa za braunis (pronaćićete je u tekstu Brownies, čokoladno čudo – samo izbacite iz recepta orašaste plodove, koji su navedeni među sastojcima).
 • Lešnikovo ulje (možete naći u bio šopovima) ili koristite bilo koje biljno ulje

Izbušite pažljivo malu rupu na dnu jajeta, pa je proširite da biste lakše izvadili belance i žumance. Nagnite jaje i iscedite sadržaj kroz rupicu. Ponovite sa ostalim jajima. (Sačuvajte 4 jajeta za recept sa braunisima, a ostale iskoristite u drugim vaskršnjim receptima).

Isperite unutrašnjost jaja (budite samo vrlo pažljivi da jaja ne bi pukla), pa ih potopite u posudu sa slanom vodom. Neka potonu i neka se natapaju u vodi 30 minuta.

kolaci u ljusci 2

Posle toga operite svako jaje hladnom vodom i poredajte ih na papirne ubruse da se suše. Ispunite, obložite unutrašnjost jajeta biljnim uljem kada se osuše.

Rernu zagrejte na 170 do 180C. Napravite smesu za braunise po našem ili nekom vašem receptu. Jaja stavite u kalupe za mafine, ali ih “ušuškajte” sa strana komadićima aluminijumske folije da bi stajala uspravno. Napunite svako jaje smesom (70 do 75 odsto jajeta ispunite smesom za braunise). Ako ih ne napunite dovoljno nećete dobiti cela jaja, a trebate im i ostaviti, ipak, prostora i da narastu.

Stavite ih tako u rernu na 15 do 20 minuta da se kolač ispeče. Izvadite i ostavite da se ohlade pre nego ih krenete guliti. Možete ih služiti poluoguljene ili u potpunosti oguljene kao smeđa jaja.

Dopada vam se?

Pročitajte i kako da Napravite sami uskršnje korpice.

Recept
Ime Recepta
Kolači u ljuskama jajeta
Objavljen
Vreme Pripreme
Vreme Kuvanja
Ukupno Vreme
Rangirano
4.5 Based on 45 Review(s)
Piši!
Širi dalje!
3 komentara
 1. Svetlana Matić Morović

  Pa ne baš…

 2. Magdalena Molnar

  Proslogodisnji uskrs – dugin kolac iz ljuske jajeta!!

 3. Vida Janković

  Dobra ldeja

Napišite komentar

Zdravlje

Iako je sezona kiselog kupusa polako na zalasku nije zgoreg da vas još jednom podsetimo na sva lekovita svojstva ove sjajne namirnice koju slobodno moćemo nazvati tradicionalnom za naše prostore. Piši! Širi dalje!