Menu 

Ako imate kvalitetno posuđe od gvožđe za koje smatrate da je dalo sve od sebe i planirate da ga zamenite probajte da obnovite posuđe na način koji smo za vas pronašli i razmislite da li je stvarno za bacanje ili ne.

Posuđe od gvožđa je mnogo bolje za upotrebu od onog sa teflonskim dnom jer nema nikakvih štetnih materijala, ravnomernije raspoređuje toplinu i mnogo je otpornije. Ako imate tavu ili posudu od gvožđa koju je zahvatila rđa, koja je zapuštena i izgleda kao da se više ne može koristiti pokušajte je obnoviti na način koji smo pronašli na I belive i can fry blogu.

Potreban materijal:

  • Sredstvo za čišćenje rerne, neko jače
  • Rukavice
  • Vreće za smeće
  • Belo destilovano sirće
  • Čelična vuna

Našpricajte tavu ili šerpu sa pozamašnim slojem sredstva za čišćenje rerne sa vanjske i unutrašnje strane i koristite rukavice kad obavljate ovu radnju. Posudu stavite u vreću za smeće i dobro je zatvorite da budete sigurni da sredstvo za čišćenje neće ispariti.

tava2

Ostavite posude u vrećama nekoliko dana, da sredstvo što duže deluje i skine sve stare zagorele ostatke i rđu. Nakon dva dana prebrišite tavu, nanesite još jedan sloj sredstva za čišćenje pa ostavite da stoji još tri dana, a za teška zaprljanja ostavite tavu i do nedelju dana u vreći.

tava3

Nakon toga prebrišite tavu kuhinjskim ručnicima i operite je sa vrućom vodom. Nakon toga potpopite tavu u otopinu vruće vode i sirćeta u omeru 2:1 na 30-60 minuta. Taj postupak bi trebalo da omekša svu rđu koja se uhvatila, a koju ćete ukolniti ribanjem čeličnom vunom. Nakon toga tavu detaljno operite vodom i sapunom i ostavite da se osuši.

tava4

I tu nije kraj, sad je vreme da tavi date zaštitni sloj i to tako što ćete tavu okrenutu naopako staviti u rernu zagrejanu na 120C, 15 minuta, a zatim temperaturu pojačajte na 250C i ostavite tavu da se zagrejava 45 minuta.

Izvadite tavu iz rerne i premažite je svinjskom masti, dobro utrljajte uz pomoć papirnih ubrusa. Tava će početi upijati mast i počeće menjati boju pošto je tava vruća i malko će dmiti, ali to je normalno.

tava5

Tavu vratite u ugašenu, ali toplu rernu, okrenite je naopako i ostavite da se hladi skupa sa rernom, a višak masti brišite na svakih 10-15 minuta, a na svakih pola sata stavite novi premaz masti. Nakon sat vremena otvorite vrata rerne da se brže ohladi. Nakon toga tava je spremna za upotrebu.

Napomena: tavu perite sapunom i vodom samo ako je preko potrebno inače je samo prebrišite ručnicima.

Sviđa nam se
Autor
Kako da obnovite posuđe od gvožđa
Datum
Ime
Obnovite staru tavu od livenog gvožđa
Stars
5
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar