Menu 

Od malena nas uče da se hrana ne smije bacati, a verujemo da većina vas upravo to radi. Evo nekoliko saveta kako da sprečite da hrana završi u smeću.

Prvi i osnovni korak da sprečite nepotrebno bacanje hrane jeste pametnija kupovina, posebno kad je u pitanju začinsko bilje. Uglavnom znamo kupiti bogatu vezicu peršuna ili bosiljka, a za celu nedelju ne potrošimo niti pola. Začinsko bilje vrlo brzo uvene i više nije dobro za upotrebu, kupujte po malo, svaki dan, to je mnogo bolje nego da ga bacate. Ili, ako imate volje i mesta u male saksijice zasadite začinsko bilje koje najviše koristite.

Ako spadate u domaćinstva koja zaista bacaju mnogo hrane, smanjite nabavku hrane za jednu trećinu. Napravite spisak šta je to što najčešće završava u smeću i smanjite kupovinu tih namirnica. Umesto 5 kg krompira vi kupite 3, umesto 300 g sira kupite 100, ako vam se često osuši u frižideru. Treba da pratite, barem jednu nedelju, koliko je vašoj porodici namirnica potrebno, koliko puta jedete kući, a koliko napolju „s nogu“ i na osnovu toga sastavljajte vaše spiskove za kupovinu.

Bacanje povrća ćete sprečiti tako da ne pratite slepo recepte. U receptima se obično traži, pola glavice brokolija, pola tikvice… Na taj način drugoj polovici ne gine smeće. Slobodno uduplajte količinu jer skuvano jelo možete iskoristiti i sutradan za ručak ili čak zamrznuti, pa iskoristiti neki drugi put kad ne budete imali vremena za kuvanje.

Posebno obratite pažnju na namirnice koje nisu dobre da se čuvaju, a to su kuvana testenina ili pirinač. Smanjite količinu priloga koju kuvate, jer ako spremite ostatke testenine ili riže u frižider velika je verovatnoća da se neće pojesti.

Budite prilagodljivi i ne kupujte namirnice za određene recepte za koje znate da ih više nikada nećete upotrebiti. Ako niste nikada probali đumbir, a recept koji želite probati ga zahteva kupite onaj u prahu, pa ako vam se ne svidi možete ga pokloniti nekome. Ako kupite koren sigurno ćete ga baciti. Umesto da kupujete korijander vi upotrebite peršun, pronađite zamene koje bolje odgovaraju vašoj porodici i za koje ste sigurni da ih nećete baciti.

Napravite mali folder u vašem računaru gde ćete skupljati recepte koje možete raditi sa ostacima hrane. Mnogo toga se može iskosristiti od piletine možete napraviti hladnu salatu ili „Neverovatne male pite“, od ostataka bolonjeza napravite „Sicilijanske narandže od riže“, a ostaci supe mogu vam poslužiti kao bujon za čorbe, soseve, rižota.

Pazite kako se ponašate sa hranom malo ko je u poziciji da je baca.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar