Menu 

Jeste li ikad čuli za tonka plodove? Mi vas danas upoznajemo sa ovim veoma neobičnim i jedinstvenim začinom.

Tonka zrna jednostavno nećete naći na svakodnevnim jelovnicima, pa možda čak ni u ekskluzivnim restoranima jer je veoma retko, jedinstveno i specifično. Ukus im je poseban i u poslednje vreme osvaja gurmane širom sveta. Tonka zrno je u stvari seme jednog cvetnog drveta koje raste u Južnoj Americi. Ovalnog je oblika veoma tvrdo i naborane kore. Ukus im je najsličniji vanili, ali imaju određene pikantne i voćne arome, dok je vanila više cvetna.

Arome tonka zrna kao i kod vanile mogu biti veoma kompleksne, ali i veoma suptilne, pa je ponekad veoma teško prepoznati u jelu, posebno ako ne znate da je jedan od sastojaka.

Zrno se obično renda na malo rende kao za muskatni oraščić, a koristiti se  uglavnom za slatka jela kao i za aromatizaciju raznih napitaka. Od nama najbližih država, najviše se koristi u Francuskoj, a Italijani imaju tradicionalne poslastice koje sadrže naribano tonka zrno kao što su Slatki prutići od kestena.

Tonka zrna su veoma poznata i zbog supstance kumarin koju sadrže, a za koju je dokazano da ukoliko se konzumira u velikim količinama može izavati probleme sa jetrom. Upravo iz tog razloga tonka je 50-ih godina zabranjena u Sjedinjenim Američkim Državama, iako količina koju unosimo kroz obroke nije ni približno visoka onim kritičnim dozama. Zabrana je tonka zrnima donela veliku popularnost iako nije često korištena u ishrani kao uostalom i sve što se pokuša zabraniti. Poređenja radi, muskatni oraščić takođe sadrži miristicin, supstancu koja u velikim količinama može biti veoma otrovna, ali ako se koristi u malim količinama nema nikakve opasnosti po zdravlje.

Tonka zrna se koriste u proizvodnji sveća i sapuna zbog svoje jedinstvene arome. Veoma je retko, ali ako vam se ikada pruži prilika da probate ovaj začin tu priliku nikako nemojte propustiti, jer njen ukus nikada nećete zaboraviti.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar