Menu 

Ma koliko neobično zvučalo kosu možete ofarbati i sa “namirnicama” iz prirode. Na potpuno prirodan način i jednostavnim “farbama” možete dobiti smeđe, tamne, svetlije nijanse i prekriti sedu kosu.

Neke od ovih boja mogu da traju i mesecima, kao i prave farbe, a uz pomoć njih možete i sami izvući pramenove. Sve su boje 100 odsto prirodne, a neke su i jestive.

Kako su mnogi ljudi ozbiljno shvatili upozorenja na štetnost korišćenja mnogih kozmetičkih preparata, pa tako i farbi, sve je više onih, koji istražuju prošlost i traže trikove naših predaka, nadopunjuju ih, eksperimentišu. Na taj način se došlo i do prirodnih farbi za kosu, koje možete napraviti sami.

Većina ovih farbi deluje postepeno, odnosno morate ih nanositi više puta da biste dobili željeni rezultat. Trenutni rezultat možete dobiti, recimo, sa prahom crnog orasa ili uopšte ljuskom oraha, pa i kafom.

Pre korišćenja boja, najbolje bi bilo da ispitate kako vaša reaguje. Ukoliko ste je već pre tretirali (farbali, koristili kiseline, …) moguće je da će se boja slabije primiti. Boju ispitajte na delu kose ili odrezanoj kosi.

Limun

Sa ovom voćkom možete posvetliti kosu ili izvući svetle pramenove (Izdvojite ih aluminijumskom folijom, premažete limunom, učvrstite i ostavite da deluje). Najbolje je da, nakon pranja kose, nanesete sok od limuna i ostavite da se osuši na suncu (nemojte ispirati kosu ponovo).

Orasi

Sa običnim i crnim orasima možete dobiti smeđe i izrazito tamne nijanse. Posebno ukoliko imate plavu, svetliju kosu. Možete koristiti ljuske ili prah. Samo pazite, jer ova prirodna farba ostavlja fleke, pa koristite stari peškir i rukavice.

Ljuske od 1 kg oraha (ukoliko želite tamniju boju onda koristite crni orah) grubo sameljite ili samo usitnite i stavite u 1 litru vode. Stavite na šporet na srednju temperaturu i kada prokuva kuvajte još 30 minuta. Sklonite sa vatre, poklopite i ostavite preko noći. Sledeći dan procedite. Pomešajte dobijenu tečnost sa balzamom (pola-pola) ili koristite samo dobijeni “sok od oraha”, nanesite ga na kosu i ostavite da deluje 15 do 30 minuta, pa isperite. Za svetlije nijanse, držite orahe potpoljene u vodu samo par sati.

Kafa

Da biste potamnili kosu u samo jednom tretmanu skuhajte jaku crnu domaću kafu. Ostavite je poklopljenu što duže i onda je nanesite na kosu ili samo umočite vrhove da bi ste dobili ombre efekat (vidi i tekst Hit ombre kosa).

ofarbate kosu

By: Kim

Cvekla i mrkva

Možete ih koristiti odvojeno ili mešati njihove sokove. Sa njima dobijate, ukoliko imate plavu kosu, crvenkastu ili narandžastu nijansu. Crvenokose će dobiti izraženiju boju. Koristite jednake količine cvekle i mrkve i od njih napravite prirodan sok (bez razblaživanja s vodom). Pokvasite kosu ovim sokom i ostavite da deluje dva sata. Posle samo isperite. (Pročitajte i tekst Poboljšajte boju svoje kose).

Žalfija

Ovo je jedna od najstarijih tehnika farbanja kose. “Farbu” možete napraviti od listova žalfije ili čaja žalfije u vrećicama. Potamnjuje kosu, a brinetama daje bogatiju, dublju nijansu. Sa ovom bojom možete sakriti i sede dlake. Potrebno je samo da napravite jači čaj od žalfije (ostavite da odstoji sat vremena ili duže). Kosu ispirate ovim jakim čajem jednom sedmično dok kroz mesec dana ne dobijete željenu nijansu. Postoji i drugi način – da napravite jači čaj i neproceđenog ga ostavite u poklopljenoj teglici preko noći. Proceđeni čaj nanosite na čistu i suhu kosu, ostavite da deluje dok se kosa ne osuši i onda ispirete. Ponavljajte svaki put kada perete kosu dok ne dobijete željenu boju, a posle toga koristite smesu samo dva puta mesečno da biste održali boju.

Na sličan način možete koristiti i čaj od kamilice i crni čaj.

Šta mislite? Da li biste probali neku od ovih prirodnih farbi za kosu?

Piši!
Širi dalje!

17 komentara
 1. Kristina

  Ja sam farbana plavusa,probala sam da u jaku crnu kafu potopim svoju kosu i boja mi se nije nimalo primila,nzm zasto a volela bih da koliko-toliko pota!nim kosu do svetlo smedje boje

 2. Jelena Rajkovic

  jednom isprala sa kafom i nikad vise….dobije se tamno smedja boja ali miris kafe ostaje duze od mesec dana :)…da poludis :)

 3. Jelena Bozic Isakov

  jaooo

  • SAMO TOLIKO

   ŠTO SE TIČE PRAVOPISA SVI PAMETUJU, A NITKO NEMA POJMA…. JEDNI PIŠU SRPSKI, A DRUGI HRVATSKI . PRAVOPIS MENJA TKO KAKO I KADA HOĆE. TOLIKO :)

 4. Даниела Ћетковић

  Зденка, није тачно. Орах никад није био орас. Само кад мењаш реч орах кроз падеже, долази до гласовне промене. Ово се пре свега односи на множину речи орах. Основна школа.

 5. Suzana Rozumberski

  bravo Zdenka

 6. Zdenka Mijatovic Jovanovic

  ako ćemo o pismenosti gospodo prvo se opismenite pa onda pričajte i pišite, uvijek je bio i orah i oras, i uho i uvo itd a vi molim vas malo gramatiku i pravopis u ruke pa izvolite

 7. Emina Ekmeščić

  Nekim ljudima je tesko izgovoriti slovo H pa su radije nepismeni hocu reci ne izrazavaju se pravilno….

 8. Vesna Klisarić

  bih i hocu.

 9. Mam Ve Sna

  s limunom davno sprzila kosu

 10. Даниела Ћетковић

  Лимун на смеђој коси која природно није склона светљењу нема ама баш никаквог ефакта.

 11. Jovo Ilic

  She’s an angel…………….:)

 12. Даниела Ћетковић

  Ја сам неговала косу љускама ораХа (не ораСа), и могу рећи да је одлично средство за негу косе.

 13. Violeta Popa Pancovan

  Jel probao neko sa limunom ?

 14. Ljiljana Paska

  super

 15. Nisevic Marija

  probala sa kanom i crnim cajem, drzala celu noc i nista se nije primilo :D (prirodno sam plava)

 16. Svetlana Božić

  Jesam jednom i prilično je dugo bila intezivna boja od orahovih ljuski

Napišite komentar

Zdravlje

Otkako prohodamo i počnemo shvatati zančenje nekih reči uče nas kako su bakterije loše, kako treba stalno da peremo ruke i da se čuvamo od prljavštine. Iapk, situacija nije baš tako jednostavna. U nekim...