Menu 

Poznato nam je da je cvekla jedna od najzdravijih biljaka, koje rastu u našim vrtovima, ali da li ste je ikada iskoristili u službi lepote? Sok od cvekle na tom polju može učiniti čuda.

Kada govorimo o nezi kože iznutra ne možemo zaobići cveklu. Da li ste znali da sasvim sigurno možete zaboraviti na probleme sa kožom ukoliko budete pili sok od cvekle svaki dan?

Cenili su je još pre 4000 godina i dan danas je u vrhu liste superhrane. Naravno, ono što odbija ljude je obično njen “zemljani” ukus, ali ona to sve nadoknađuje svojim blagotvornim dejstvima. (O tome smo pisali u teksovima Terapija cveklom protiv leukemije i tumora, Sve blagodeti kvasa od cvekle )

Koža

Koren cvekle je jednostavno rečeno fenomenalan za zdravlje kože. Sok od cvekle sadrži nutrijente, koji deluju magično na kožu, posebno ako ga pijete redovno. (Naravno, mislimo na čisti sok od cvekle, bez aditiva, eventualno razblažen sa vodom ili čistim sokom od jabuke). Sa svojim protuupalnim svojstvima cvekla sprečava pojavu akni i bubuljica, ali, naravno, treba paziti i na ishranu i negu kože izvana.

Cvekla čisti krv i zahvaljujući njoj izbacujemo toksine i višak vode iz tela i sve to doprinosi da naša koža ima zdravi izgled i sjaj.

Sok od cvekle možete i nanositi na lice za hidrataciju, za uklanjanje mrtvih ćelija i mekoću.

Pošto ima moćne antioksidante, štiti kožu od preranog starenja, sprečava bore i linije. Likopen iz cvekle daje koži elastičnost i štiti je od sunčevih zraka.

Ako koristite cveklu izvana kao masku dobićete i blago ružičasto rumenilo na licu. Pomešajte po jednu kašiku soka od mrkve i soka od cvekle i nanesite na lice kuglicom vate. Ostavite da deluje 10 minuta i operite.

Sok od cvekle možete dodati i maski od gline da biste uklonili mrlje sa lica i tamne tačkice.

Kosa

“Ljubičastveni” sok sadrži proteine, kalijum, fosfor, kalcijum i vitamine B i C – svi oni poboljšavaju cirkulaciju vlasišta i pospešuju rast kose. Sa njim možete rešiti problem peruti, suve ili masne kose. Ako ga pomešate sa sirćetom (recimo pola-pola) i sa tim isperete kosu očistićete vlasište, ukloniti perut, pa čak i zalečiti psorijazu.

Da biste promenili boju kose, pomešajte sok od cvekle sa kanom za kestenjastu boju (5 načina da ofarbate kosu na prirodan način), a ako želite crvenkast odsjaj kosu isperite čistim sokom od cvekle razblaženim sa vodom.

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. mina hodzic

    Super ste.

Napišite komentar

Zdravlje

Ako ste se ikad zapitali koja je to mala promena koju bi trebalo uvesti za poboljšanje opšteg zdravlja, većina stručnjaka će vam reći da jedete više zeliniša.