Menu 

Riža dugo zadržava toplotu i zato je idealna za pravljenje raznih grijača. Saznajte kako se prave jastučići za ruke i grijači za noge, tačnije tople papučice, od riže.

Ideje smo pronašli na sajtu Instructables. Uputstva su postavili korisnici Rik i Vach.

Tople papuče – grijači

papuce2Iako su neugledne i sigurno ih nećete nositi na nekoj pidžama zabavi, ove papučice su tako dobro rešenje za hladne noge i za one sa slabom cirkulacijom. Samo je potrebno da ih zagrijete u mikrotalasnoj ili običnoj rerni i nema zime!

Od materijala vam je potrebno: veći komad tkanine, makaze, oko 700 gr riže, olovka i papir i šivaća mašina ili igla i konac.

Iscrtajte dno svojih patika ili cipela (i lijevu i desnu) na papiru i izrežite te oblike makazama. Komad papira stavite preko patika da biste iscrtali, približno, gornji dio, pa ga izrežite.

papuce3Iscrtajte na taknini komade – “đonove” i gornji dio papuča dva puta. Trebate izrezati po dva primjerka “đonova” lijeve i desne noge i 4 primjerka gornjeg dijela (pogledajte fotografije).

Ušijte duple primjerke, ali ostavite male otvore da biste mogli usuti rižu. U svaki dobijeni komad uspite rižu (rasporedite je na tri dijela), pa ušijte otvore i spojite đonove sa gornjim dijelovima. Napravite prošive preko papučica da biste rižu rasporedili, da ne bi “bježela” dok hodate.

papuce4

Sada je potrebno samo da zagrijejete kratko papuče u mikrovalnoj rerni i uživate u toplini.

Grijači za ruke

papuce5

Grijače za ruke pravite na gotovo iti način. Ipak, nije tako komplikovano. Možete napraviti i rukavice (sa jednim prstom) i napuniti ih rižom, ali i vrećice od pamučnog materijala takođe mogu poslužiti. Napravite vrećice, napunite ih rižom, ušijte ili samo zavežite končićem. Stavite ih u mikrovalnu, pa držite u rukama kada vam je potrebna toplina, a vaš dragi/draga nije u blizini.

Pročitajte i kako da napravite jastuke od riže u tekstu Napravite sami zdrave masažne jastuke protiv glavobolje.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Iako im ne pridajemo baš previše značaja, uzimamo ih zdravo za gotovo, povremeno ih sredimo ili nalakiramo, nokti nam mogu reći mnogo toga o stanju u kome se nalazi opšte zdravlje organizma....