Menu 

Ako nemate u kući aloe veru, kada je u pitanju nega kože, pokušajte i sa čuvarkućom. Njen sok je vrlo delotvoran u lečenju ožiljaka od akni, bubuljica, zateže kožu. Evo nekoliko recepata i uputstva kako da iskoristite čuvarkuću u ovu svrhu.

Obična čuvarkuća je gotovo neuništiva, može da raste i razvija se u gotovo svim uslovima. Buja u saksiji ili na običnom krovu. (Pročitajte i ). Možete razviti „plantaže“ čuvarkuće ili bar jednu policu sa saksijama punim ove cenjene biljke. I nećete se pokajati. Pored toga što je dobra u lečenju uhobolje, opekotina i ranica, odlična je i za kožu u šta smo se i mi u LifePressu uverili. Otkrili smo i jednu novu stvar – odlično zateže kožu lica.

čuvarkućaČuvarkuću smatraju jednim od najsigurnijih lekova, sa upotrebom bez ikakvih posledica. Možete na lice nanositi i cele (rasečene uzdužno) listove čuvarkuće. Njen sveže isceđeni sok sadrži mnoštvo nutrijenata, ima antiseptičko i protuupalno dejstvo. Kao i aloe vera dobro leči opekotine, promrzline ili opekotine od sunca. Njen sok možete upotrebljavati i u slučaju ujeda insekata, protiv svraba, crvenila ili otoka. Ovu tečnost nanosite i na grubu kožu ili ispucale pete, ruke ili laktove. Odlično omekšava i hidratizuje kožu.

Zanimljivo je i to da biljka može izdržati i jak mraz, a ako je zaledite (ili zaledite njen sok) neće izgubiti blagotvorna svojstva. (Dobro je da imate zaleđen sok čuvarkuće u posudicama za led – u slučaju opekotina u kuhinji ili ujeda insekata. Samo kockicom umotanom u gazu trljajte kratko povređeno mesto).

Sok kao tonik

Potrebno je da samo jednu „glavicu“ (srednje veličine) čuvarkuće iseckate na sitne komade i rukom iscedite sok. Nanesite ga na lice rukom ili kuglicom vate i ostavite da deluje sat vremena. Već nakon prve primene videćete da vam je lice zategnutije (ali ne i suvo i neelastično) i da su se eventualne ranice već jednim delom povukle. Zarastanje je ubrzano. Ovaj sok možete koristiti svakodnevno. Samo posle operete mlakom vodom i naneste neku hidratantnu kremu ili (kao što smo mi radili) tonik od bosiljka (recept potražite u takstu ).

čuvarkuća

Protiv bubuljica

Čajem dobijenim od čuvarkuće možete lečiti bubuljice. Potrebno je da 20 gr čuvarkuće prelijete sa 1 litrom vode. Ostaviti da odstoji preko noći. Ujutro samo smesu staviti na šporet i ostaviti da kuva 15 minuta. Skloniti sa vatre, poklopiti i ostaviti još 15-20 minuta. Čaj procedite i sa njim perete lice 7 puta na dan. Proces ponavljate 7 dana.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar