Menu 

Kao što smo već pričali kad je u pitanju zdravlje i izgled kože, lepota počinje sa oniš što unosite u vaše telo, a isti slučaje je i sa vašom kosom. Ako vam je kosa bez sjaja, gruba i oštećena bez obzira na to koje preparate koristite možda bi trebalo da promenite način ishrane.

Kad je reč o proizvodima za kosu i kožu ukoliko se iti malo razumete onda znate da su najbolji oni koji u sebi sadrže antioksidante, vitamine i minerale, a sve to neophodno je unositi u organizam da bi koža, kosa i nokti bili još lepši i još zdraviji jer je njihovo zdravlje zaista usko povezano sa načinom ishrane. Antioksidanti u hrani baš kao i vitamini i minerali, tečnosti i mastine utiču samo na unutrašnje zdravlje organizma već i na spoljašnji izgled.

Evo nekoliko važnih namirnica koje treba da unosite u što većim količinama.

24315354710_21bbb09425_z

Žuta paprika. Istraživanja su pokazala da žene koje jedu više žutog i zelenog povrća koje je bogato vitaminom C po pravilu imaju manje bora. Samo jedna žuta paprika sadrži više od duplo količine vitamina C koji nam je neophodan tokom jednog dana, a to je mnogo više nego što ga ima u čaši soka od narandže.

Masna riba. Hidrataciju celog organizma ćete poboljšati ako u vašu redovnu ishranu uvrstite masnije vrste riba poput lososa, inćuna, sardina i bakalara. Ove ribe su jedan od najbogatijih izvora omega 3 masnih kiselina, a svima je dobro poznato kako su ove kiseline zadužene za poboljšanje moždanih funkcija te zdravlja kardiovaskularnog sisitema. Pošto omega 3 masne kiseline na neki način podmazuju organizam iznutra to rezultira glatkom i zategnutom kožom jer kolagen obezbeđuje zategnutost i elastičnost kože. Što više kolagena unosite u organizam to ćete manje bora imati.

Ljudski organizam ne može sam proizvesti omega 3 masne kiselina zato se u potpunosti moramo osloniti na hranu u kojima se ona nalazi. Pored ribe neke od namirnica bogatih omega 3 masnim kiselinama su lešnici i semenke lana.

15490122507_177a6e3f26_z

Jaja za sjajnu kosu. Naša kosa baš kao i nokti je napravljena od proteina, a samo dva jajeta dnevno obezbeđuju 25 odsto od preporučene dnevne doze. Imajte na umu da trudnoća i način na koji vežbate i koliko ste aktivni menjaju potrebnu količinu proteina. Jaja su pored proteina bogata i biotinom, vitaminom B koji podstiče rast kose i neguje kožu glave. Biotin pomaže kod proizvodnje keratina, glavnog proteina kose. Pored jaja, zdrave proteine ćete dobiti kroz meso peradi, orašaste plodove, mahunarke i pšenične proteine. Bademi, avokado i losos takože sadrže vitamin B koji je dobar za zdravlje i izgled kose.

Jedite bademe za zdrave nokte. Bademi su bogati magnezijumom, nutrijentom koji je od ključne važnosti za izdržljivost noktiju. Ako na noktima nemate dovoljno vertikalnih i horizontalnih linija to može indikovati na nedostatk magnezijuma. Bademi su takođe bogati i proteinima koji su veoma važni za zdravlje kose i noktiju. Pored badema magnezijum možete unositi i putem semenki bundeve , kinoe soje i interalnih žitarica. Pored magnezijuma ove namirnice su takođe bogate i bljnim proteinima.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar