Menu 

Ako i pored posebne nege, raznih preparata koje koristite vaša koža je i dalje suva možda je vreme da se pozabavite samim uzrokom. Otkrivamo vam nekoliko najčešćih uzročnika suve kože.

Pre nego za suvu kožu optužite hladno vreme, vetar i zimu zapitajte koliko ste sami krivi zbog stanja u kome se nalazi vaša koža. Kad pročitate ovaj tekst shvatićete da ste sami sebi najveći neprijatelj.

Antibakterijski dezodoransi i sapuni. Da li uvek koristite antibakterijske sapune i dezodoranse? Mnogi stručnjaci tvrde da baš ti preparati mogu biti uzrok suve kože i zato ih sledeći put zaobiđite. Većina tih sapuna poprilično grubo deluju na kožu posebno tokom hladnijih meseci i zato smanjite njihovu upotrebu.

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Balzam za usne. U zavisnosti od sastojaka koji se nalaze u balzamu za usne od njega možete imati više štete nego koristi. Zaobiđite balzame koji u sebi sadrže mentol, kamfor ili fenol. Ovi sastojci kratkoročno mogu pomoći usnama, ali dugoročno zaista isušuju i izazivaju iritacije. Isto tako ne uzimajte balzame koji vas navode da često oblizujete usne jer pljuvačka takođe utiče na brzo isušivanje usana.

Pušenje. Postoji milion razloga zbog kojih bi trebalo da ostavite cigarete, a suva koža je samo jedan od njih. Dermatolozi tvrde da je pušenje drugi po redu uzročnik problema sa suvom kožom, pored izlaganja suncu. Pušenje skuplja krvne sudove kože i onemogućava prolaz kiseonika što rezultira suvom kožom i prevremenm starenjem.

Plivanje. Iako se preporučuje kao sjajna kardio vežba plivanje nije najsjaniji izbor kad je u pitanju zdravlje kože jer voda iz nje izvlači prirodnu vlažnost. Ovo se posebno odnosi na plivanje u bazenu koji je prepun hlora. Jer zamislite, ako hlor ubija sve silne bakterije u vodi sigurno ne može imati pozitivno delovanje na kožu.

Određeni lekovi. Antihistaminici, diuretici, hemoterapije i mnogi drugi lekovi kao nuspojavu nose probleme sa kožom , posebno isušivanje. Ako morate piti neke od ovih lekova savetujte se sa dermatologom i lekarom opšte prakse postoji li nešto što možete uzimati pored toga da sprečite isušivanje.

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Putovanje avionom. Ako zbog prirode posla često putujete avinom možda je upravo to razlog zbog čega ni najkvalitetnije kreme ne pomažu što vam je koža suva. Vazduh u avionima ne cirkuliše preterano mnogo i to utiče na izvlačenje vlage iz kože. Pre leta, na kožu obavezno nanesite hidratatntnu kremu, posebno na lice.

Vlažne maramice. Vlažne maramice za skidanje šminke su veoma korisne ako ste često u pokretu, ali one nisu najbolji izbor za vašu kožu. Većina tih maramica sadrži teške hemikalije koje veoma loše utiču na zdravlje kože i bilo bi bolje lice čistiti sapunom i vodom nego vlažnim maramicama. Ovo se posebno odnosi na delikatno područje oko očiju.

Grubi peškiri. Oni koji nemaju sušilicu za veš znaju kako su peškiri mekani i paperjasti uglavnom samo kad su novi, već nakon prvog pranja postaju grubi, a to može loše uticati na kožu. Brisanje lica grubim peškirima izaziva iritacije i suvu kožu posebno ako jako trljate kad se brišete. Lice brišite laganim tapkanjem i tako ćete smanjiti loš uticaj.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Alkohol. Nažalost moramo vam reći da čašica alkohola posle večere može pomoći da bolje spavate, ali sigurno neće pomoći da ujutro izgledate odmorno. Alkohol utiče na dehidraciju celog organizma pa tako i kože. Učestalom upotrebom alkohola problemi sa kožom postaju veći i vidljiviji.

Vazelin. Iako većina nas smatra da je vazelin dobar za kožu pojedini eksperti tvrde upravo suprotno. Iako vam se na prvu čini kako proizvodi koji u sebi sadrže vazelin blagotvorno deluju na kožu istina je da takvi proizvodi sprečavaju kožu da apsorbuje vlagu i nutrijente što vodi do isušivanja.

????????????????????????????????????????????????????????????????

Starenje. I na kraju tu je očiti razlog na koji jedino ne možemo uticati, a to je starenje. Kako godine prolaze koža je sve teža i zahtevnija za održavanje što je čini suvljom nego obično. U poznijim godinama koristite kvalitetne hidratantne kreme i prilagodite negu kože vašim godinama.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar