Menu 

Sigurno znate da beba u materici sve nutrijente potrebne za rast i razvoj prima od majke putem pupčane vrpce koja je pričvršćena za posteljicu, a koja je opet pričvršćena za unutrašnji zid materice. Nakon što se beba rodi, pupčana vrpca se vezuje i seče tik uz bebino telo, a ostatak pupčane vrpce otpada sam od sebe nakon nekoliko dana. Evo kako da brinete o pupčanoj vrpci.

Patrljak pupčane vrpce će se osušiti i otpasti, a to se najčešće dešava između 7 i 21 dana života. Nakon što otpadne, na pupčiću ostale mala rana koja u potpunosti zaceli kroz nekoliko dna. Kad parljak otpadne možda primetite i malo krvi na peleni tokom presvlačenja, ali to je sasvim normalna pojava i ne treba da vas brine. Isto tako, može se desiti da se pojavi i žućkasti iscedak kao i mali komadi mesa, a to su pupčani granulomi koji obično nestaju sami od sebe, a ako se to ne desi trebalo bi da kontaktirate pedijatra. Ono što je važno da znate da ti granulomi nisu opasni, ne sadrže nervne završetke tako da su za bebu potpuno bezbolni.

4834896911_e673cc0fea_z

Kako se brinuti o patrljku pupčane vrpce?

  • Evo šta treba da radite pre nego pupak ne otpadne:
  • Veoma je važno da pupak uvek bude čist i suv. Kada previjate bebu gledajte da pelena ne pokriva predeo oko pupka jer će tako biti izložen vazduhu i neće dolaziti u kontakt sa urinom.
  • Za početak bebu nemojte kupati u kadici, već je samo prebršite vlažnim sunđerom ili gazom. Tako ćete smanjiti mogućnost da smočite pupak i moguću pojavu infekcija.
  • Ako je napolju toplo, onda neka pelena bude labava oko stomačića, kao i garderoba koja treba da bude nešto šira da bi vazduh oko pupka što bolje cirkulisao.
  • Izbegavajte da bebi oblačite uske bodije dok pupak ne otpadne.
  • Nikad nemojte pasti u iskušenje da povučete patrljak čak i ako vam se čini da samo što nije otpao.
  • Nemojte koristiti medicinski alkohol za čišćenje pupka što se ranije preporučivalo, ali najnovija istraživanja kažu da će patrljak brže otpasti ukoliko se e pere alkoholom i mogućnost infekcija je uveliko smanjena.

17171257231_cf875550b1_z

Simptomi infekcije

Infekcije pupka su prilično retka pojava, ali ako primetite neke od sledećih simptoma, obavezno se javite vašem pedijatru.

  • Beba plače ukoliko joj dodirnete pupak ili kožu na stomaku u blizini pupka.
  • Koža oko pupka je crvena.
  • Patrljak čudno miriše i primećujete žućkasti iscedak.

Lekari takođe upozoravaju da ukoliko se iz patrljka stalno pojavljuje krv obavezno treba da posetite lekara jer to može biti znak poremećaja sa krvarenjem.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar