Menu 

Nije lako mladim mamama. Slažete se? Bebice je ponekad tako teško umiriti. Mi vam donosimo nekoliko saveta kako da umirite bebu, da prepoznate zbog čega plače.

Bebe plaču i sa tim se morate pomiriti. Ponekad je to i zbog toga što žele da “pevaju”, da treniraju glasnice. Mada, to možete biti i zato što su gladne, nervozne, spava im se, treba ih presvući, imaju probleme sa probavom, vruće im je ili hladno, trebaju podrignuti, …

Ne postoji neko univerzalno pravilo kako da naterate bebu da prestane da plače. Međutim, možete pokušati da je umirite uz pomoć par trikova i naravno otkrijete koji je razlog plača i nervoze. Tako ćete znati i kako da je lakše umirite.

Prvi koraci

By: Tricia

By: Tricia

Proverite prvo koji bi mogao biti razlog bebinog plača (glad, hladnoća, probava, …) i te probleme možete rešiti brzo. Ali, šta ako je beban nervozan i jednostavno uznemiren ili ne znate razlog zbog čega plače? Umirite ga sa ovim trikovima dok ne shvatite o čemu se radi ili dok se, u krajnjem slučaju, ne konsultujete sa lekarom.

Naravno, možete pokušati da “zamajavate” bebu uz pomoć igračkica, muzike, pesme, igre, slika, … Ali, to ne pomaže uvek.

Ako beba ima problema sa probavom prebacite je nežno preko ruke i lagano joj masirajte leđa. Možete pokušati da je umirite i tako što je uzmete čvrsto u naručje i držite uz grudi i pokušate se smiriti i lagano disati. Budite uporni.

Usisivač

Bebi su svi zvukovi nakon što dođe na svet neobični i mnogo jasniji, pa i bučniji. To može da je uznemiri. Uključivanje usisivača, ventilatora, fena ili zvukovi kiše i valova (koji proizvode takozvanu belu buku), može ih umiriti. Naime, ti zvuci su najsličniji onima koje je slušala dok je bila u vašem stomačiću.

Vožnja

Uzmite bebu i povedite je u vožnju. Vibracije, pozadinski zvukovi i stalne promene pravca kretanja podsećaju je, takođe, na vreme kada se mirno “baškarila” u vašem trbuhu.

Promena

Bebe ponekad žele malo promene – žele da se druže i sa drugim roditeljem ili možda vašom sestrom, bratom ili majkom. Pustite njima da pokušaju. Takođe, moguće je da ste vi zbog nečeg uznemireni i nervozni i to beba oseća i čini i nju nervoznom i prestrašenom.

Izađite iz kuće

Iako se plašite bebine vriske van kuće, imajte na umu da bi to moglo ustvari da je umiri. Otiđite kod prijatelja, rodbine, kod roditelja. Promena okruženja, novi zvukovi i mirisi mogli bi probuditi bebinu maštu i skrenuti joj pažnju od plača.

Smirenje

Postoje neke dudice za smirenje na tržištu, koje, kada beba cucla ispuštaju umirujuće zvukove, koji podsećaju bebu na vreme kada je rasla u sigurnosti trbuha. Neke majke pokušavaju i na ovaj način da umire svoje mališane.

U videu su umirujući zvukovi bele buke (valovi) uz koje ćete i vi i vaša beba lakše zaspati.

 

Piši!
Širi dalje!
14 komentara
 1. Jelena Brankovic Ex Ilic

  hahahaha…mi smo neko vreme koristili fen :) okacili ga pored kreveca da duva na drugu stranu od kreveca i uzivancija, posebno kad su svrbeli zubi i mucio stomacic :)

 2. Andjelka Terzić Markovic

  mojim cerkama su pomagali zvuci talasa mora i zvuci padanja kise!!!to sam skinula sa youtube-a narezala na disk i pustala im svaki put pred spavanje!!! :)

 3. Branka Stijovic

  napuniti kadicu sa toplom vodom I penice za kupanje, I polako stavite bebu u tu penusavu vodu, to po neki put pomogne, ili ako imate akvarijum sa ribicama, to uvek uspava bez problema, pusa bebi.

 4. Gordana Tarlanovic

  Mojoj deci je prvih meseci iskljucivo pomoglo: puno setanja po kuci u narucju nasem, stomacic kada boli utoplimo jastuce sa kospicama tresnje – i mnogo ljusakanja i suskanja. Bez usisivaca – glasne muzike – aspiratora ili slicnog…

 5. Goga Upcev Sovtic

  Za vreme grcica pomagala nam je pojacana muzika,iskljucivo pop-folk (ono sto mi slusamo),bebu naslonimo na nase grudi,ugrejemo stomak,i djuskamo,beba se odma uspava…nama i dan danas pomaze glasna muzika…

 6. Jelena Marinkovic

  Prva tri meseca posto je moj sincic imao mucne grceve spas smo pronasli verovali ili ne u FENU ZA SUSENJE KOSE,onda smo presli na usisivac.Sada se malo vise umaramo tako da posle kupke i pricice zaspi kao andjelak<3<3<3

 7. Vanja Zecevic

  Daaaaa….moje dete je mesecima spavalo sa usisivacem ☺️☺️☺️☺️

 8. Biba Polikarp

  mora dae gladen

 9. Elvira Dedić Eljazović

  Zvuk usisivača ili vode

 10. Boba Nicetin

  SRCE MOJE MALO..

 11. Jelena Niketic

  Nas je spasavao aspirator. Pogotovo kad kuvam ili perem sudove. Bebu u kolica pa u kuhinju. :)

 12. Domaći kolači i torte - Narudžbenice i dostava NIŠ

  Ako ste zainteresovani za domace sitne kolace i torte, posetite nasu NOVU STRANU ♥

  KVALITET ZAGARANTOVAN ;)

 13. Natasa Delic

  Mi smo godinu dana pustali snimljen zvuk usisivaca pred spavanje a ponekad i cele noci…

 14. Natasa Delic

  Mi smo godinu dana pustali snimljen zvuk usisivaca pred spavanje a ponekad i cele noci…

Napišite komentar