Menu 

Poznato je da manjak gvožđa u krvi može dovesti do anemije ili malokrvnosti. Ovo obolenje je jedno od najčešćih među decom i adolescentima.

Ishrana u ovim slučajevima igra jako veliku ulogu.

Gvožđe se nalazi i u namirnicama životinjskog i u namirnicama biljnog porekla, s tim da morate imati na umu da se gvožđe iz namirnica životinjskog porekla lakše apsorbuje u krvi od gvožđa iz namirnica biljnog porekla.

Integralne žitarice su takođe bogate gvožđem ali one neutrališu gvožđe iz drugih namirnica biljnog porekla tako da ih ne bi trebalo kombinovati.

Za najbolju apsorpciju željeza u krvi trebalo bi kombinovati namirinice životinjskog i biljnog porekla, što nas dovodi do zaključka da je za decu sa manjkom gvožđa u kvi najbitnija raznovrsna ishrana.

Hrana najbogatija gvožđem:

Životinjskog porekla: pileća džigerica, ostrige, goveđe meso, ćuretina, jagnjetina, tuna, pileći bataci, pileći file, svinjsko meso, rakovi.

Biljnog porekla: soja, leća, pasulj, spanać, brokoli, bademi, datulje, kupus, kukuruz, grožđice, šargarepa, paradajz, suncokretovo seme, sušene kajsije, susam, hleb i peciva od punog zrna, jaja.

Sa ovim namirnicama obavezno kombinujte i namirnice bogate vitaminom C , jer on pomaže organizmu da bolje apsorbuje željezo. Hrana bogata viaminom C jeste: agrumi, kivi, jagode,ananas, karfiol, paradajz, paprika…

 

 

Piši!
Širi dalje!
2 komentara
  1. mima

    Hvala na predivnim i korisnim savetima,pozdrav Muma
    Beograd

  2. Velimir

    Nasa cerka uzima 90% navedenih namjernica i fala bogu zdrava je i hiperaktivna. Za 16 mjeseci koliko ima samo jednom je imala upalu grla a hemoglobin joj je 131.

Napišite komentar