Menu 

Donosimo zanimljiv video u kojem se prikazuje kako da provučete iglu kroz balon a da balon ne pukne. Pokažite kincima ovaj trik, pa im objasnite zašto balon nije pukao.

Prvo naduvajte balon, ali ne do kraja. Zavežite ga u čvor. U mekanom dijelu, odmah kraj čvora, napravite prvi ubod debelom iglom ili glatkom drvenom. Nastavite provlačiti iglu kroz balon do vrha, pa nježno probijte sam vrh.

Balon je ostao čitav, a igla je u njemu. Kako to?

balon i igla 2

Guma balona se sastoji od mnoštva duguljastih molekula, koji se zovu polimeri i koji su povezani. Kada su ovi molekuli hemijski povezani to se zove ukrštanje ili međusobno povezivanje. To drži polimere povezanima čak i kada se rastežu, kao kada naduvate balon. Kada sila koja djeluje na vezu pređe određenu granicu balon će pući, a polimeri će se rasuti. Tamniji dijelovi na balonu (kao dio kod mjesta gdje ste ga zavezali i sam vrh, ako balon niste previše naduvali) su gušći od ostatka balona. Tu su molekuli polimera pod najmanjim pritiskom, zato kada iglu provlačite kroz te dijelove balon ne puca. Polimeri bivaju smo gurnuti u stranu kada provlačite iglu, jer nisu prviše rastegnuti i veza neće pući.

Ako niste uspjeli da provučete iglu kroz balon uspješno probajte sa slabije naduvanim balonom ili samu iglu malo podmažite uljem.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar