Menu 

Kad žena ostane u drugom stanju, pored toga da njena beba bude zdrava i da sve bude u redu, najviše želi da ne nakupi preterano puno trudničkih kilograma.

Istraživanja su pokazala da čak više od 30 odsto žena, koje su pre trudnoće imale normalnu težinu nakupile su više od preporučenog broja trudničkih kilograma. Ovde nije reč o estetici i manekenskoj liniji već samo i isključivo o zdravlju bebe i majke. Ako ste pre trudnoće imali višak kilograma, pa još prikupili poprilično trudničkih, zdravlje vas i vaše bebe može biti ozbiljno ugroženo.

Za početak tu je rizik od povišenog krvnog pritiska, trudničkog dijabetesa i preeklampsije. Takođe, veći je rizik od preranog poroda ili pobačaja. Za vreme poroda veće su šanse za krvne ugruške i komplikacije. Bebe koje su rodile gojazne mame su pod većim rizikom da i one jednog dana budu gojazne.

Trudnoća je sjajan period da poboljšate svoje navike i počnete da živite i hranite se zdravije. Ako planirate trudnoću mi ćemo vam dati nekoliko smernica šta da uradite da ne prikupite previše trudničkih kilograma.

Saveti kako da ne dobijete previše trudničkih kilograma

Čak i ako pre trudnoće imate višak kilograma, dijete i gubitak kilograma za vreme trudnoće ne dolaze u obzir. Pratite vaš index masnoće u telu (BMI) i na osnovu njega saznajte koliko najviše kilograma biste mogli dobiti u trudnoći, a da ne ugrozite svoje ni bebino zdravlje. Ako je vaš BMI normalan možete se ugojiti od 10-15 kilograma. Ako imate višak kilograma i malo povišen BMI sigurna granica je od 8 – 12,5 kilograma, a ukoliko ste gojazni ne bi trebalo da nakupite više od 10 trudničkih kilograma.

Uzimajte vitamine

I pre trudnoće trebalo bi da uzimate suplemente folne kiseline, gvožđa, kalcijuma i vitamina D. Posavetujte se sa svojim ginekologom, koji će vam propisati pravu dozu.

Uravnotežena ishrana

Redovni obroci, zdrava i raznovrsna hrana su veoma bitni da biste održali normalan balans šećera u krvi. Preporučuju se mali obroci na svaka dva sata, u zavisnosti od toga koliko ste gladni. Napadi gladi i želja za slatkišima su sasvim normalni, ali vi se potrudite da tu glad utomite voćem, povrćem, celovitim žitaricama i mlečnim proizvodima sa manjim procentom masnoće. Ako umesto hrane koja je bogata zdravim mastima (avokado, orašasti plodovi, riba, semnke) pijete previše sokova i pića prepunih šećera nikad nećete biti siti, zato se fokusirajte na zdrave grickalice i izbacite industrijske prerađevine.

Posavetujte se sa lekarom

Ako vas brine da dobijate previše kilograma pričajte sa svojim doktorom ili nutricionistom, da vam odrede način ishrane i vežbe. Napominjemo da ukoliko pre trudnoće niste redovno vežbali, trudnoća sigurno nije pravo vreme za eksperimente.

Ne gledajte vagu

Nemojte previše da se opterećujete i da se prečesto važete. Držite se saveta stručnjaka, promenite način ishrane, pomalo vežbajte, budite aktivne, naravno ukoliko vam vaše stanje to dozvoljava i sve će biti u najboljem redu. Stres nije dozvoljen.

Ako ste u postporođajnom periodu i zanima vas kako da na zabavan način skinete nakupljene kilograme, o tome smo pisali ovde.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar