Menu 

Postoje neke potencijalno opasne stvari koje obično zabranjujemo deci. Ali, da li grešimo? Da li tako samo pogoršavamo stvari?

Pre nekoliko godina objavljena je jedna zanimljiva knjiga “50 opasnih stvari koje bi trebalo da dopustite deci da urade”, koju su napisali Gever Tuli i Džuli Spigler. Knjiga je izazvala veliko interesovanje i postigla neverovatno dobru prodaju, iako ju je pre izdavanja odbilo 15-tak izdavača. Svi su se plašili reakcije roditelja. Knjiga je, možemo reći, udar na savremeno roditeljstvo, kritika našeg današnjeg prezaštićenog odnosa prema deci.

Zašto možda grešimo

Autori smatraju da deci sve više štetimo misleći da ih štitimo od nekih stvari. Deca postaju plašljiva, nemaju samopouzdanja, nisu snalažljiva niti otporna. Tuli i Spigler smatraju da decu trebamo naučiti nekim stvarima, koje krijemo od njih i dopustiti im da se nađu nekim, na prvu ruku, opasnim situacijama.

deca se penju na drvo

Branimo im da se penju na drvo, da nauče šta je vatra, da se isprljaju, da kampuju u divljini, da nauče da koriste praćku, da imaju džepni nožić, … Da li je to zato što smo mi lenji da im ukažemo na opasnosti i da im pokažemo kako da se snađu i rukuju sa relativno opasnim predmetima?

Neki ljudi smatraju da je sve više nesreća izazvanih dečijom nepažnjom upravo zbog zabrana. Deci moramo pokazati neke stvari, a ne kriti ih i braniti im, jer to izaziva samo veću radoznalost, a sa njom dolazi i neopreznost, pa tako i nezgode.

Pročitajte i Hiperroditeljstvo – zašto je tako pogrešno?

Roditelji organičavaju decu, jer im je tako lakše – troše manje vremena da ih uče kako da savladaju određene prepreke, da ih se ne plaše. Mada, problem može biti što su i njihovi roditelji njih vaspitali u istom strahu.

Deci se iz generacije u generaciju ograničava mogućnost da iskuse stvaran svet. Mi vidimo samo najlošije ishode u svim situacijama. Decu moramo učiti, naravno, ali i uputiti da sami nauče i biti tu da im pomognemo ako zapnu. Ne smemo decu izolovati i čuvati od svih opasnosti, jer ih tako uskraćujemo za iskustva koja ih uče samopouzdanju, snalažljivosti i kreativnsoti.

Koje su to stvari koje im ipak trebamo dozvoliti da rade

decak pece patlidzanU ovoj knjizi je navedeno 50 stvari, ali mi ćemo vam izdvojiti samo nekoliko. Deca moraju da istražuju svet, a na vama je da ih naučite što bolje da budu oprezna, da ih pod nadzorom upoznate sa opasnim stvarima i pustite da osete prirodu, snagu, svoju suštinsku snagu.

Najveći problem je što decu strašimo nekim stvarima i tako im ukorenjujemo strah od banalnih stvari, kojih ne bi trebalo da se uopšte plaše. I onda se krug nastavlja, mi učimo svoju decu na isti način i danas imamo ljude koji se plaše da izađu i u market, koji ostaju zarobljeni u svetu računara, jer se tu osećaju najsigurnijima.

U prirodi

Kada se sprema oluja ne trčite odmah u kuću, ostanite malo vani sa decom da osete snagu prirode. Ne plašite ih, već učite da budu oprezni.

Ne vičite na dete kada skače i kada se prevrće. Neka savlada savršen kolut napred i kolut nazad, neka se popne na drvo (ne kritikujte ga nego ga pohvalite, ali ga naravno nuačite pre toga kako da se najopreznije popne na drvo), neka skače sa visina (poželjno na lišće ili u piljevinu, neka nauči takozvano padobransko spuštanje – tako biste čak mogli da smanjite mogućnost od povreda), …

devojcica na drvetu

Odvedite dete u prirodu, na kampovanje, neka doživi bliski susret sa prirodom. Na kampovanju ga možete naučiti kako se to oprezno igra sa vatrom – da je može brzo ugasiti vodom ili peskom, kako da je kontroliše, kako da se ne opeče. Pokažite mu i kako da oblikuje drvo, naučite ga da barata nožićem. (Ma kako mislili da je to opasno).

Eksperimenti i učenjemali decajk cekic i ekseri

 • Zašto dete ne bi naučilo da koristi čekić i zakuca ekser? Naučite ga da napravi i koristi praćku, luk i strelu i koplje. Da baca kamenčiće (da nikoga ne povredi) i da iskoristi sunčevu energiju i zapali vatru lupom.
 • Neka isproba razne eksperimente (ideje za neke od njih možete pronaći u tekstovima Mali eksperiment – kako nastaje kiša?, Mali naučni eksperiment – erupcija vulkana, Naduvajte balone uz pomoć sirćeta i sode bikarbone).
 • Još zanimljivih predloga
 • Neka dete provede neko vreme vezanih očiju, da oseti šta znači živeti u mraku, da razume
 • Podstaknite ga da nastupa na ulici, da se ne plaši javnih istupanja
 • Da istraži potočiće, pregazi vodu, zaviri šta to ima u zemlji, da se isprlja
 • Da poseti deponiju (da bi naučilo više o važnosti recikliranja)
 • Da rastavlja i sastavlja uređaje, otkriva njihove tajne, da uči kako nešto funkcioniše, …
 • Da pušta zmaja po jakom vetru
 • Da nauči da hoda po konopcu (postavite konopac niže u dvorištu)
 • Da nauči da se pazi u saobraćaju i da se vozi javnim prevozom

….

Šta vi mislite? Da li su Tuli i Spigler upravu? Da li decu previše štitimo?

Piši!
Širi dalje!
3 komentara
 1. Nana Dedi

  bravo- od malene se uči kako spremiti klopu

 2. Vladan Vukadinovic

  Bravo majstore

 3. Vida Janković

  Bolje to nego igrice na kompjuteru. Dobro je povremeno i to.

Napišite komentar