Menu 

Iako su promoteri “ljekovite” votke kroz istoriju očigledno imali prevelika očekivanja, ipak je istina da votka ima širok spektar upotrebljivosti, pored osnovne namjene.

Bogat dio istorije ovog pića odnosi se na korištenje u medicinske svrhe. “Rani” apotekari prodavali su votku kao lijek protiv svega – od neplodnosti, protiv kolika, pa i protiv kuge. Saznajte za šta vam još može pomoći votka, osim da zagrijete tijelo uz koju čašicu.

vodka1Ublažava zubobolju

Ukoliko imate zubobolju, a nemate adekvatnog lijeka u kući, a zubar je nedostupan, kao prva pomoć može poslužiti votka. Ispiranje usne duplje votkom pomaže dezinfikovanju, a trebalo bi i da olakša bolove. Što se tiče popratnih efekata, lako je moguće da će vas partner optužiti da mirišete na sibirsku krčmu.

Votka i lavanda

Da li miris lavande na vas djeluje smirujuće? Ništa čudno, jer poznavaoci biljaka generacijama su koristili ovu biljku kao prirodni lijek protiv bolova. Iz tih vremena stiže i ovaj “uradi sam” recept: Napunite staklenu teglu cvjetovima lavande, a zatim naspite votke do vrha tegle. Zatvorite čvrsto teglu i ostavite je tako na sunčano mjesto tri dana. Poslije tri dana procijedite sadržaj tegle kroz sitnije cjedilo i to je to – imate tinkturu iz kućne radinosti koju možete da utrljate na bolna mjesta.

Očistite plijesan

Imate plijesan u kući? Ona se širi veoma lako, a u stanju je da veoma smanji kvalitet vazduha u stambenom prostoru. Ukoliko imate problem sa ovim, prilikom sljedećeg čišćenja ostavite po strani skupe i jake hemijske preparate, koje ste do sad bezuspješno koristili i pokušajte sa votkom. Napunite praznu flašu nekom od jeftinijih vrsta votke, poprskajte kritične dijelove i ostavite sve na petnaestak minuta, a poslije tog skinite plijesan starom četkicom za zube.

kosa votkaSjajna kosa

Votka nema samo sposobnost da druge ljude učini ljepšim u vašim očima. U stvari, votka ih može zaista učiniti ljepšim. Za sjajnu i zdraviju kosu, dodajte čašicu votke u pakovanje šampona. (OVDJE potražite recept za njegujuću masku za kosu)

Protiv insekata

Ukoliko ne želite da saznate gdje su vaši limiti kada je u pitanju napastvovanje od strane insekata, ali ni da se “kupate” u otrovnim preparatima iz široke upotrebe, pokušajte sa votkom. Korištenu sprej – bočicu napunite votkom i poprskajte kritična mjesta ili same sebe.

Sačuvajte cvijeće

U vodu u koju ste stavili cvijeće dodajte nekliko kapi votke i kašikicu šećera i to bi trebalo vaše cvijeće održati svježim na mnogo duži period. Kombinaciju par kapi – jedna kašikica, dodajte u vazu jednom dnevno.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar