Menu 

Mnogi ljudi su odustali od ideje da drže ribice kao kućne ljubimce upravo zbog problema čišćenja, ali sa ovim uputstvima promijenićete mišljenje. Saznajte kako da jednostavno na prirodan način očistite akvarijum.

Ribice mogu da stradaju čak i ako perete akvarijum sa nekim teškim sredstvima za čišćenje i zbog vaše nepažnje. Akavrijum možete očistiti bez upotrebe teških hemikalija. Savjetuje se, ako prihvatite ovaj način čišćenja, da ga sprovodite jednom mjesečno.

Prvi koraci

Pobrinite se da ste isključili sve kablove (pumpica i svjetlo). Prinesite lavorić ili neku posudu, pa sve izvadite tako da ne kapa po podu. Većinu stvari iz akvarijuma je lako oprati, osim samog stakla. Nježno, mrežicom pohvatajte ribice i premjestite ih prvo u plastičnu vrećicu u koju ste usuli dio vode iz akvrijuma, pa ih onda lagano prebacite, sa vodom iz vrećice, u drugu čistu posudu. Ovako će to biti manji šok za ribe. Premjestite ih, za sada, u mirniji dio sobe.

očistite akvarijum

By: Jim G

Priprema za čišćenje

Izvadite većinu vode iz akvarijuma (vadite je plastičnom čašom i presipajte u lavor). Akvarijum (ukoliko je to moguće) premjestite na balkon, u dvorište ili na pločice kupatila (ali, obavezno ispod njega stavite neki stari peškir ili komad tepiha). Pripremite supužvicu sa abrazivom (potpuno čista, koju upotrebljavate samo za tu namjenu) ili nano spužvice, nova vrsta spužvica, koje omogućavaju čišćenje bez upotrebe deterdženta. Izvadite sve dekoracije iz akvarijuma i stavite u lavor. Prvo njih očistite pod mlazom vode. Pumpicu rastavite i dobro očistite, posebno spužvicu, koja se nalazi u pumpici. (Ukoliko imate kamenje u akvarijumu, izvadite ga i operite i ostavite sa strane). Preporučuje se, ipak, da, radi lakšeg čišćenja, u akvarijumu držite tek nekoliko kamenčića, iza kojih se ribe mogu sakriti, nego mnoštvo sitnih.

Čišćenje stakla

Akvarijum čistite sa čistom vodom i spužvicom. Ukoliko kamenac ne možete skinuti, pokušajte sa malo grube morske soli (ali, pazite da poslije dobro operete akvarijum). Naravno, možete čistiti akvarijum i da ne izvadite svu vodu i ribice. Tada ga čistite samo uz pomoć nano spužvice.

Promjena vode

Nova voda koju sipate ne smije biti ni prehladna niti pretopla, a usuti je možete uz pomoć crijeva i kante. (Ukoliko koristite gradsku vodu, koja je hlorisana, ostavite je da odstoji u kanti 24 sata). Vratite pumpicu, svjetlo i sve dekoracije i na kraju ribice.

Prirodni čistači

Naravno, nikada ne kupujte ribice ako ne kupite i ribe čistače. Obično na dvije-tri ribice ide jedan čistač (plecostomus i otocinclus). Takođe, postoje i posebni puževi čistači, koji žive u akvarijumima. Sa njima može biti problem, jer jedu biljke, a i razmnožavaju se poprilično brzo, pa se zato držite običnih čistača.

Kako vi čistite akvarijum? Da li imate ribice? U tekstu  pogledajte kako da napravite vrlo zanimljiv akvarijum.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar