Menu 

Koliko kafa dnevo skuvate i koliko taloga dnevno bacite? Jeste li se ikad zapitali postoje li možda bolji načini na koje možete iskoristiti taj isti talog? Naravno da postoje, a mi vam ih donosimo.

Talog od kafe je ono što većina vas sigurno smatra najobičnijim otpadom, ali kao i sve ostalo i iskorištena kafa se ponovo može iskoristiti, a na Rethinksimple blogu su nam dali neke veoma korisne ideje. Isprobajte ih čim prije.

dreamstime_s_24465547

1. Iako je miris kafe jedan od najlepših nama koji ne možemo zamisliti dan bez iste, većini kućnih insekata i štetočina je on poprilično odbojan, a tu spadaju mravi, puževi, mušice… Jednostavno pospite talog kafe na mesta na kojima mislite da ima mrava ili puževa i kroz neko vreme ih više nećete viđati.

2. Mrlje sa drvenarije ćete bez problema odstraniti uz pomoć taloga kafe i to bez ikakvih štetnih hemikalija.

3. Sa kafom možete napraviti i instant ukras i osveživač doma (naravno ako volite miris kafe). Mlevenu kafu jednostavno stavite na dno tegle, pa u nju zabodite sveže ubrano cveće. Ne samo da dobro izgleda, već i miriše nestvarno.

4. Ako nikako ne uspevate da se oslobodite neugodnih mirisa koji dopiru iz vašeg frižidera, jednostavno u malu teglicu stavite talog od kafe. Za razliku od sode bikarbone koja ovaj posao takođe sjajno obavlja kafa ima lepšu aromu.

5. Jedan od najefektnijih prirodnih pilinga za telo se radi upravo od kafe, a detaljan način pronaći ćete u tekstu “Piling od kafe, probudi me”.

6. Ljubitelji ste mačaka, ali nikako vam se ne sviđa to što vaše mezimice čeprkaju po vašim saksijama sa cvećem ili bašti. Oko svojih biljaka u baštici pospite talog od kafe, to ne samo da će pomoći biljkama da bolje rastu već će i mace držati podalje.

dreamstime_s_8806021

7. Od kafe napravite i prirodno đubrivo ako se zalažete za organski uzgojenu hranu. Pomešajte dve šolje taloga kafe sa kantom vode i ostavite da odstoji ppreko noći, pa tom vodom kasnije zalivajte svoje cveće i povrće.

8. Ako su se na tamnom drvenom nameštaju stvorile ogrebotine umočite komadić vate u talog od kafe pa utapkajte u oštećena mesta ne bi li ih zamaskirali. Pročitajte i „Osvežite boju drvenih podova i nameštaja samo uz pomoć kafe“.

Piši!
Širi dalje!
1 komentar
  1. Mica

    Zanimljive ideje i saveti, videću da isprobam nešto od toga uskoro. Do sada sam talog koristila jedino da mi komšinica gleda u šolju. :)

Napišite komentar