Menu 

Potrošili ste sredstva za čišćenje i pranje? Ne brinite, zamena se nalazi baš u vašoj kuhinji. Upotrebite ih i počnite razmišljati “zelenije”.

Upotrebljavamo sredstava za čišćenje kupatila, drvenarije, stakla, za dezinfekciju, … Mnogi od njih su, na žalost, puni raznih štetnih hemikalija, a zanimljivo je da umesto njih možete upotrebiti mnoštvo korisnih, a tako jeftinih, zamenskih sredstava. I ne brinite, takođe su efiksani.

O priodnim sredstvima za čišćenje smo pričali u tako mnogo navrata, ali sada vam donosimo listu konkretnih i brzih zamena. Više nema brige ako potrošite neko od sredstava za čišćenje, a možda i okrenete ploču i ostenete pri ovim jeftinijim rešenjima.

Deterdžent za suđe

zena sprej za ciscenjeUmesto tečnog deterdženta za suđe možete upotrebiti neke tečne prirodne sapune, ali i napraviti svoju smesu tako što pomešate 1 šolju sode za pranje (natrijum karbonat – možete ga naći u poljoprivrednim apotekama), 1 šolju boraksa i po pola šolje morske soli i limunske kiseline. U toplu vodu dodajte 1 kašiku ove smese (ili više po potrebi) ako suđe perete ručno – isto toliko i u mašinu za suđe, u pregradu.

Za čišćenje drvenarije

Pomešajte po četvrinu šolje maslinovog ulja, sirćeta i limunovog soka. (Maslinovo ulje hrani drvo i  sprečava pucanje). Ne špricajte mešavinu direktno na nameštaj i podove, već nanesite malo na krpu, pa prebrišite.

Sredstavo za čišćenje rerne

Pomešajte dve kašike tečnog deterdženta za suđe i 2 kašičice boraksa u 2 šolje tople vode. Mešavinu nanesite na prljavštinu, ostavite 20 minuta da deluje, pa oribajte.

Možete probati i sa mešavinom sode bikarbone, morske soli i vode. Napravite pastu, utrljajte je na prljava mesta u rerni i ostavite da deluje. Lagano oribajte. (Pročitajte i Očistite rernu bez hemikalija).

prirodna sredstava za ciscenjeČistač stakla

Pomešajte 1 kašiku deterdženta za suđe (tečnog), 1/3 šolje sirćeta i 3 šolje vode. Nanesite na staklene površine mikrofober krpom, ponovite, obrišite i ostavite da se osuši na vazduhu. (Ne trljajte suvim krpama i novinama). Pročitajte i Najbolje “uradi sam” sredstvo za čišćenje prozora.

Za čišćenje WC šolje

Pomešajte boraks i limunov sok da dobijete pastu. Nanesite na na unutrašnjost WC šolje (i ispod rubova). Uspite i šolju boraksa (da padne na dno). Ostavite 20 minuta, pa oribajte četkom za WC.

Za čišćenje cipela

Kožne cipele premažite maslinovim ili orahovim uljem ili pčelinjim voskom, pa dobro prebrišite i uglancajte krpom od veštačke jelenske kožice. Očistiti ih možete i ako na njih utrljate mešavinu jednakih delova sirćeta i lanenog ulja. Odmah obrišite suvom krpicom.

Za podove

Da očistite linoleum podove pomešajte 1/4 šolje sirćeta, 1/4 šolje sode za pranje i 3,5 do 4 litre vode. Brišite podove tom smesom.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar