Menu 

Svi se sećamo starog trika farbanja jaja sa lukovicom, ali on nije jedini. Odbacite veštačke boje i saznajte kako da uspešno ofarbate uskršanja jaja na prirodan način.

Mnoge žene su odustajale od farbanja jaja biljkama, jer im je obično rezultat bio – blede boje. Da li ste sigurni da ste sve uradili na pravi način? Biljke i voće vam mogu pomoći da dobijete mnoštvo fenomenalnih boja prirode.

By: F_A

Crvena/pink – cvekla je idealna za ove boje. Trebaće vam dve cvekle srednje veličine. Ogulite ih i izrežite na kockice. Dodajte im pola šolje vode, 1 kašiku sirćeta i 1 kašiku soli. Kada prokuha, ostavite da krčka pola sata na laganoj vatri. Procedite. Skuhana jaja ostavljate u ovom soku sve dok ne postanu crvena.

Plava – pola kilograma borovnica kuhajte sa dve šolje vode pet minuta. Prespite u šolju odstranjujući borovnice i tome dodajte kašiku limunovog soka. Ostavite skuhana jaja u ovoj smesi  dok ne poprime plavu boju. Što ih budete duže držali to će boja biti jača. Najbolje je ostaviti ih preko noći u bojama, koje napravite. Plavu boju možete postići i sa crvenim kupusom. Izrežite jednu glavicu na krupne rezance, stavite u šerpu i izgnječite ga da pusti sok. Na tu količinu kupusa dodajte četvrtinu litre vode, 1 kašiku sirćeta i 1 kašiku soli. Kada prokuha, ostavite da krčka 30 minuta. Procedite i skuhana jaja ostavite u toj tečnosti preko noći.

Žuta – zagrijte četvrtinu litre vode, dodajte 1 kašiku sirćeta, 1 kašiku soli i 6 kašika kurkume u prahu. Promešajte, krčkajte par minuta dok se kurkuma ne rastopi. U tom soku ostavite kuhana jaja preko noći.

Lukovica – u ovom slučaju jaja kuhate zajedno sa lukovicom. Trebaće vam omoti od desetak glavica crvenog luka. Jaja umotajte u lukovicu i sve “upakujte” u neku tkaninu ili komad čarapa najlonki. Pored lukovice možete dodati i drugih listića, latica cveća i slično, da bi dobili neobične uzorke. Tako “umotana” jaja kuhate 10 do 15 minuta. (Pročitajte kako da napravite uskršnje korpice)

Da li su vama bake otkrile neke trikove? Kako vi bojite jaja?

Piši!
Širi dalje!

17 komentara
 1. Dane Ognjenovic

  Alooo ljudi,pogledajte kalendar.

 2. Horoskop via Facebook

  <3

 3. Veljko Cvetkovic via Facebook

  Napravi to za Uskras

 4. Zlatko Josipovic via Facebook

  najbolje se farbaju karminom … sala

 5. Natalija Radulovic via Facebook

  prošle godine koristila sm za bojenje jaja,špinat,lukovinu šljive i koru šljive,mrkvu..boje su bile lijepe i čiste!!

 6. Slavica Simic via Facebook

  Pored lukovine probaću i ovo sa kupusom ali neki dan ranije

 7. Zoran Stevanovic via Facebook

  E moj rile,tebi do jaja a ja bez posla 3 meseca.

 8. Katarina Pavićević via Facebook

  Vredi probati a evo i tirkiznih i zelenih, probala sam ih i licno: http://zloprase.com/razno/prirodna-boja-za-jaja-od-plavog-kupusa/

 9. Dragica Alex Buna via Facebook

  Probaj pa nam javi !!!!

 10. Матија Хуђи via Facebook

  МОЖЕТЕ И СА ПОЛА КИЛЕ ЗЛАТА РАСТОПИТЕ ПА СА ЧЕТКИЦОМ ШАРАТЕ. /јагоде и боровнице/

 11. Slobodanka Radanović via Facebook

  Ускрс је прошао…долази ВАСКРЕС:)))))

 12. Ratka Markovic Marjanovic via Facebook

  Dajte nesto novo…

 13. Dragica Alex Buna via Facebook

  Ali,,,, Dolazi pravoslavni dobro je znati !!!!!

 14. Zvezdana Karać via Facebook

  kom je prošao biće mu opet naredne godine pa neka upamti… ;)

 15. Dusica Obrad Pjevovic via Facebook

  Prosao katolicki!

 16. Sonja Becejski via Facebook

  nije, nije… prošao :)

 17. Snjezana Isakovic via Facebook

  pa prosao je Uskrs,sad ste malo zakasnili

Napišite komentar

Zdravlje

Mnoge se žene osećaju ratnički za vreme PMS-a, a neke, čini se, bi ubile za komadić čokolade. Posle dolaze suze zbog kalorija. Sa našim predlozima umirite simptome PMS-a i uživajte u zdravim slasticama.