Menu 

Korov je jedan od najvećih problema svakog baštovana, posebno onih koje ne vole hemikalije među svojim biljčicama. Probajte ovih 5 prirodnih načina da se rešite korova.

1. Poranite

Plevite baštu rano i često da biste sprečili korov da uzme maha. Kada plevite korov, postavite motiku horizontalno sa zemljom da biste što više izgrebali korene korova. Nemojte kopati preduboko, jer na taj način možete na vrh zemlje izvući seme korova koje će nastaviti da raste.

2. Spalite ga

Ako imate onaj mali kulinarski brener, slobodno ga upotrebite za spaljivanje korova, a možete ga i politi kipućom vodom, ali pazite da ne zakačite i ostale, dobre biljke.

3. Zapakujte biljku

Da biste biljke zaštitili od korova, oko korena ih „zapakujte“ organskim prekrivačem od piljevine, komposta ili slame. Neka prekrivač bude debljine od oko 8 centimatara.

4. Čupajte

Pre nego krenete sa sadnjom povrća i začinskih biljaka, počupajte sav korov iz bašte, ali pazite da izvučete ceo koren.

5. Kreč

Na zemlju gde bi vam u proleće trebalo da bude bašta još na jesen stavite malo kreča u granulama. Većina korova ne može nići na zemljištu punom alkalina, koji se dobije putem kreča.

Kako se vi borite protiv korova? U članku „4 načina da poboljšate zemlju u vrtu i saksijama“ pročitajte kako da vaše biljke niču još bolje i bogatije.

Piši!
Širi dalje!
4 komentara
 1. Pacific Link

  Jesu krtice zaštićena vrsta, smeju se koristiti samo rasterivači krtica. Potražite model LS-997P zvučni rasterivač krtica koji uspešno štiti i pokriva do 10 ari. Pozdrav!

 2. Vladimir

  Napravite bio diverzitet – ostavite delić bašte gde ćete posaditi razne biljke koje krtice VOLE i tako im skrenuti pažnju sa glavnih plodova :) (ovo pričam napamet xD ) Svaki dan sam u bašti, ono, bensedin može da se stidi.

 3. EkoEnd

  Hm, zar krtice nisu zasticena vrsta? Koliko sam cuo moze da se dobije kazna ukoliko se unistavaju. Tako da se prvo dobro raspitaj da li sme da se vrsi deratizacija.
  Mada bih se potpuno slozio da bastovanstvo smiruje i deluje pozitivno na psihu coveka. Opusti um u potpunosti.

 4. BaštovanPočetnik

  Kako to baštovanstvo smiruje. Skoro kao pecanje. Misli u Americi a telo u Srbiji, dok korov nestaje. A onda kreće protiv napad. Krtice! E sad da te vidim baštovanu početniče. Kako d ase boriš protiv desetina malih zemljanih utvrdjenja? Ima li neko ideju osim da se pozove Istrebljivac i reši problem? Krtostop sam probao, ali su mi se krtice opet vratile.

Napišite komentar