Menu 

Potapanjem biljaka u jabukovo sirće dobija se efektna tečnost za sprečavanje infekcije. Neki od ovih recepata potiču čak iz srednjeg veka.

Jedna vrlo zanimljiva priča vezana je za dezinfekcijske mešavine. Treba da se vratimo daleko u prošlost, u vreme kada je kuga harala Evropom. Neki imućniji ljudi su napuštali gradove privremeno i odlazili na bogata seoska imanja da bi pobegli od bolesti. Tu situaciju su koristili mnogi gradski pljačkaši.

za sprečavanje infekcijeOni su bez straha od kuge upadali u kuće i pljačkali sve šta im je došlo pod ruku. Gradske vlasti su imale mnogo muke da ih uhvate, ali najveća misterija je bila njihova bezbrižnost. Mnogi su se pitali kako to da se oni šetaju slobodno i da se ne plaše kuge.

Kada su uhvatili neke od njih naterali su ih da odaju tajnu. Priča ih je zaprepastila. Lopovi su pravili svojevrsnu tinkturu. Potapali su biljke i beli luk u sirće i tom mešavinom natapali krpice, koje su vezali preko usta da bi držali kugu podalje. Navodno im je uspevalo.

Da li u toj priči ima prave istine nije poznato, ali sigurni smo da vam ove mešavine, za koje recepte donosimo, pomoći da držite podalje većinu infekcija. Sa njima možete špricati i čistiti površine zbog dezinfikovanja, ali i zaštiti se vlažnim krpicama. Ako imate nekog bolesnog u kući ili idete u posetu pokvasite pamučne krpice ovim sirćetom, pa ih koristite da zaštite disajne puteve ili da obrišite, dezinfikujete ruke.

Sirće i mešavine

za sprečavanje infekcijeSve biljke koristite sušene, a čenove belog luka lagano izgnječite (samo jako pristinite prstima ili kašikom) da bi otpustili svoja blagotvorna svojstva.

Za veliku mešavinu trebaće vam: 2,8 l jabukovog sirćeta, 6 čenova belog luka i po 3 kašike suvog ruzmarina, lavande, žalfije, mente, rute i bokvice. Sve sastojke pomešate, uspete u veliku teglu ili posudu, pokrijete i ostavite da deluje 24 sata. Posle samo procedite.

Za najjednostavniju mešavinu obezbedite: 470 ml jabukovog sirćeta, 8 čenova belog luka, i po ¼ šolje suvih cvetova lavande, ruzmarina, majčine dušice, žalfije i peperminta. Pomešajte i čuvajte u pokrivenoj tegli na tamnom i toplom mestu 4 sedmice. Posle samo procedite.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar