Menu 

O prolećnom čišćenju organizma i raznim detox tretmanima smo pisali u više navrata, ali sada je najbolje vreme za eliminaciju otrova iz tela pa ove teme nikada nije previše.

Danas vam ne pričamo o novom detox tretmanu, danas vam preporučujemo 6 namirnica koje možete uklopiti u svoju svakodnevnu ishranu i time podstaći eliminaciju toksičnih materija iz organizma.

Zeleni čaj

U listovima zelenog čaja su pronađeni polifenoli, fitohemikalije veoma bogate antioksidantima. Oni pomažu da se u organizmu neutrališu veoma štetni slobodni radikali, a pojedine studije su pokazala da redovnom konzumacijom smanjujemo rizik od nastanka raka. Pored toga, pijenjem zelenog čaja pozitivno stimulišemo memoriju, I lakše se oslobađamo masnih naslaga nakupljenih na stomaku.

Kari prah

Glavni sastojak kari, začinske mešavine jeste kurkuma koja za svoju specifičnu žutu boju može biti zahvalna supstanci poznatoj kao kurkumin. U holističkoj medicini, kurkumin se koristi za probleme digestivnog trakta i jetre. Kari prah takođe ima antiupalna svojstva i potpomaže proizvodnju glutationa, moćnog antioksidanta koji štiti jetru. Sledeći put kad budete kuvali slobodno malo više začinite ručak karijem u prahu.

Kupus

Kupus u sebi sadrži oko 92% vode i veoma je dobar prirodni diuretik koji pomaže organizmu da izbaci štetne materije. Bogat je i glukozinolatima, jedinjenjima koja sadrže azot i sumpor koji takođe pomažu izbacivanje toksina.  Pored toga kupus sadrži mnoge esencijalne vitamine uključujući C, K, A, minerale, dijetalna vlakna I folnu kiselinu.

Voda

Sve dobre stvari u životu su besplatne, a tu svakako spada voda. Nijedna priča o dijetama, detox tretmanima ili zdravom načinu ishrane ne može proći bez pomena ove dragocene tečnosti. Započnite vaš dan čašom vode i trudite se ostati dovoljno hidrirani tokom celoga dana tako što ćete pored sebe uvek imati flašicu sa vodom. Pijenje vode pre obroka može vam smanjiti glad.

By: Luz Adriana Villa

By: Luz Adriana Villa

Ananas

Sveži ananas ne samo da je sladak i ukusan već i potpomaže detoksikaciju organizma zahvaljujući prisutnosti bromelaina, veoma moćnog digestivnog enzima. Ovaj enzim dokazano pomaže varenje proteina, sagorevanje masti i smanjivanje upalnih procesa. Takođe, ananas je prepun mangana koji nutricionisti preporučuju kao veoma dobar podizač raspoloženja, posebno u danima PMS-a, kod dama.

Limun

Čaša vode sa svežim limunovim sokom ili limun u šolji tople vode, dokazano pomažu pri čišćenju organizma. Limun sadrži antibakterijska svojstva koja čiste krv i balansiraju pH kiseline debelog creva. Vitamin C iz limuna, ojačava imunitet.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar