Menu 

Loša strana toplijih godišnjih doba koje željno iščekujemo su svakako virusne stomačne infekcije praćene neugodnim prolivom i povraćanjem. Uglavnom se prirodni lekovi za sprečavanje proliva znaju, ali pred sezonu nije zgoreg da se podsetimo.

Najbitnije od svega je da redovno nadoknađujete izgubljenu  tečnost i elektrolite koji uključuju sodijum, potijum i hlorid.

Najbolji način da nadoknadite izgubljene elektrolite jeste da u jedan litar vode stavite pola kašičice soli i četiri kašičice šećera. Dodate malo soka od limuna ili pomorandže i popijete celu količinu u toku dana.

Što se tiče ishrane bilo bi dobro pripaziti neko vreme, jedite pileću supu ( o lekovitosti pileće supe pročitajte OVDE), dvopek, banane, rižu na vodi. Banane sadrže pektin, vrstu vlakana koja upija višak tečnosti iz creva i smanjuje učestalost proliva.

Još jedna namirnica bogata pektinom je šargarepa. Kuvajte šargarepu dok ne omekša, zatim je pomešajte sa malo vode i izmiksajte da dobijete konzistenciju hrane za bebe i jedite četvrtinu šolje na svakih sat vremena.

Jogurt je takođe veoma dobar kad je proliv u pitanju jer je prepun dobrih bakterija.

Od čajeva koji sprečavaju proliv tu su: crni čaj i čaj od lista kupine ili dunje, koji se piju isključivo nezašećereni.

Za vreme stomačne infekcije izbegavajte voćne sokove i teško probavljivu hranu kao što su pasulj, kupus, prokelj…

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. Ines Jurić

    Josipa

Napišite komentar