Menu 

Ovih dana ste sigurno jeli nešto više nego obično, a to će se nastaviti i u narednih nekoliko dana jer treba pojesti sve te divne ostatke koji su ostali posle Božića. Ako vas usled tolike hrane muči probava primenite neke od naših saveta koji će vam uveliko olašati stomačne tegobe.

Ako ste preterali u hrani ovih dana ni malo vas ne krivimo jer je prazničnim delicijama zaista teško odoleti. Važno je samo da pri ruci imate nekoliko sastojaka koji vam brzo i efikasno mogu olakšati muke. Krenimo redom…

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Čaj. Iako vam se čini da više ne možete popiti ni pojesti niti jedan zalogaj ni gutljaj ničega možda bi bilo dobro da pokušate pijuckati čaj koji će vam umiriti stomak i poboljšati probavu. U tom slučaju najbolje je da koristite čajeve koji u sebi ne sadrže kofein niti veštačke arome, a kamilica je apsloutni broj jedan u tom slučaju.

Pepermint. Ako ste se baš prejeli pocuclajte bombonu sa ukusom peprminta koji prirodno oslobađa gasove, podstiče bolji rad digestivnog trakta i ublažava mučninu. Ako patite od refluksa onda bi pak trebalo da izbegavate peprmint jer može izazvati žgaravicu. U suprotnom slobodno popijte čaj ili žvaćite žvaku sa ukusom peprminta.

Vežbajte. Iako nakon dobre klope obično padamo u iskušenje da se zavalimo na kauč i legenemo to je najgore što možete učiniti. Motivišite sebe i otiđite u kratku šetnju jer će vam kretanje poboljšati probavu. Na taj način sprečavate i vraćanje kiseline iz želuca u jednjak jer gravitacija odradi svoje.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Antacid i aktivni ugalj. Ako sve ovo što smo dosad naveli ne pomogne okrenite se lekovima iz apoteke, na prvom mesu antacidu i aktivnom uglju koji će olakšanje doneti u veoma kratkom roku. Ovo ostavite kao poslednju opciju i ne dozvolite da vam pređe u naviku.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar