Menu 

Čir na želucu ili peptički ulcer jeste erozija tkiva koje oblaže digestivni trakt, posebno želudac i gornji deo tankog creva. Čireve obično uzrokuje bakterijska infekcija, a predstavljaju jednu vrstu odbrane od kiseline koja se nalazi u želucu. Čir može u potpunosti da pukne, probije zid želuca ili tankog creva što dovodi do istresanja raznog sadržaja u abdomen.

Otkrivamo vam kako da prepoznate pucanje čira na želucu.

Jedan od prvih simptoma i znakova pucanja jeste intenzivna i učestala bol. Mnogi koji su prošli kroz ovo iskustvo kažu da je iskustvo bilo tolliko drastično da su zapamtili sve detalje tog trenutka. Gde su bili, šta su govorili, koliko je bilo sati ili šta je u tom trenutku bilo na televiziji. Bol gotovo trenutno dostiže svoj maksimum i traje. Obično se pogoršava prilikom pokreta, diranja stomaka, kašljanja ili kihanja. Isto tako može se javiti i znojenje te ubrzani rad srca.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Simptomi koji ukazuju da će doći do perforacije

U pojedinim slučajevima sama perforacija je prvi simptom čira i do tada ljudi ne osete nikakve tegobe. Ipak, nekoliko dana ili nedelja pre same perforacije može doći do pojedinih promena koje upućuju na to da se nešto dešava u organizmu. Neki od simptoma mogu biti oštra bol između grudne kosti i pupka kad je stomak prazan, koja obično nestaje nakon uzimanja lekova. Bol može biti povremena da odlazi i dolazi, a gore može biti tokom noći.

Da će doći do pucanja čira možete naslutiti i prema izgledu stolica koja može biti tamna i nalik talogu kafe što ukazuje na to da čir krvari.

Simptomi perforacije čire

Ako živite sa nekim ili poznajete nekoga ko ima čir veoma je važno kako da prepoznate prve znakove pucanja. Osoba kojoj je čir pukao obično leži i polagano diše, može biti veoma bleda, lepljive kože. Otkucaji srca su ubrzani, a stomak je krut i veoma osetljiv na dodir. Ako lagano prstima udarite po stomaku bolesnika verovatno ćete čuti dubok zvuk kao da je abdomen šupalj. ako primetite neke od ovih znakova odmah zovite lekara i bolesnika odvezite do najbliže bolnice.

Kad je u pitanju pucanje čira na želucu brza reakcija lekara je od životne važnost.

Valentino

Pogrešna dijagnoza

Iako su simptomi pucanja čira na želucu poprilično jasni voma često može doći do pogrešne dijagnoze, a jedan takav slučaj je postao čuven. 1926. godine, glumcu Rudolfu Valentinu je umesto pucanja čira dijagnostikovana upala slepog creva i on je podvrgnut operativnom zahvatu. On je umro od peritonitisa koji je kasnije dobio naziv Valentino sindrom.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar