Menu 

Ovu voćku bi najbolje bilo da konzumirate celu. Koru od narandže u prahu možete lako napraviti, a toliko je dobrih načina da je iskoristite.

Naravno, moramo naglasiti da birate netretirane, organske narandže, jer u suprotnom kora, pa i sam prah može sa sobom „nositi“ i mnoštvo štetnih hemikalija kojima su možda prskane.

O njihovoj upotrebi smo pisali i u tekstu Kore narandže za negu kože, a ovaj put navodimo uputstva za izradu praha, ali i ideje kako da ga iskoristite kao vitaminski dodatak, protiv bronhitisa, promrzlina, lošeg zadaha, …

Kako napraviti prah

narandza u prahuOvaj prah možete upotrebiti i u kulinarstvu – kao dodatak desertima, sokovima, čajevima, … Kore narandže možete sušiti u dehiratoru ili u električnoj rerni.

Rernu zagrejte na 90 do 95C. Narandže ogulite i odstranite beli deo, koji otežava sušenje i kvari citrusni ukus (prah može biti gorak). Kore neka budu iseckane na duguljaste trakice (široke tek oko 1 do 1,5 cm). Redajte ih na tepsiju – vanjski deo kore neka bude položen prema dole (najbolje je da tepsiju obložite papirom za pečenje). Stavite u rernu i ostavite da se suše 3 do 4 sata. Proveravajte na svakih 15 do 30 minuta da kore ne bi zagorele. Rernu isključite i ostavite tepsiju – neka se kore još suše preko noći.

Kada su u potpunosti suve stavite ih u mlin ili blender i sameljite u sitan prah. Čuvajte u teglicama ili hermetički zatvorenim posudicama.

Za zdravlje

Čak 50 odsto narandže je u kori, koja ima tri dela: flavedo, albedo i uljne vrećice. Kora sadrži razne nutrijente, flavonoide, vitamine, … Ima protivupalna ali i antikancerogena svojstva. Recimo, kore narandže su glavni izvor d-limonene, efektivne protiv raka dojke i debelog creva. Na žalost, uprkos tako dobrim svojstvima koru većinom bacamo.

Prah za masku za lice

Potrebno je samo da pomešate malo narandžine kore u prahu sa mlekom ili vodom (odnos 1:1) da dobijete pastu. Nanesite na lice, a možete i na celo telo i ostavite da deluje 10-tak minuta, Posle samo operite. Ovo je odlično protiv starenja kože i upala.

narandza kora samlevena

Bronhitis

Problemi sa bronhitisom muče veliki broj ljudi. Mnogima od njih je dosadilo da se stalno muče sa lekovima, ali zato mogu da isprobaju čaj od kora narandže. Stavite par komada suve kore u vodu i ostavite da uskuva. Kada prokuva procedite i pijte. Protiv bronhitisa pijte čaj po potrebi. Umesto kora u šolju vruće vode možete ubaciti pola ili 1 kašičicu narandžine kore u prahu i dobro promešati.

Promrzline

Oni koji imaju osetljivu kožu znaju kakve probleme im može ostaviti hladnoća na koži. Ako imate tragove promrzlina potrebno je samo da pomešate malo narandžine kore u prahu sa običnim ili nekim negujućim uljem. Nanesite to na lice i ostavite da deluje 5 do 10 minuta. Posle samo operite mlakom vodom.

narandza kora u soljici

Protiv lošeg zadaha

Narandžina kora cela ili u prahu pomaže da balansirate pH usne duplje, sprečite kvarenje zuba i održite svež dah. Možete žvakati narandžinu koru ili malo praha u ustima neko vreme. Ili, mućkati usta toplom vodom u koju ste rastvorili prah od narandže. A protiv kašlja dobro deluje prah pomešan sa medom – uzmite kašičicu dve dnevno.

Oprez

Ovi tretmani se ne preporučuju trudnim ženama i dojiljama. Postoji mogućnost da izazovu grčeve kod beba. Ljudi koji imaju osteljivu kožu pažljivo neka upotrebljavaju ovaj prah i neka ga pre upotrebe testiraju na malom delu kože. Takođe, upotreba narandžine kore može dovesti do jačanja stomačne kiseline, pa doze uvodite postepeno i pratite reakciju.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar