Menu 

Od davnina, drvo masline simbolizuje zdravlje i bogatstvo. U hrišćanstvu ono znači predstavlja, a grančica masline se koristi u mnogim verskim ritualima.

By: OliBac

By: OliBac

Još su stari Grci mazali tela maslinovim uljem nazivajući ga „tečnim zlatom“. Upotrebljavalo se u Aziji, Bliskom istoku i na Mediteranu još pre 6.000 godina, a tako je i dan danas. Maslinovo ulje je neizbežno kad su u pitanju tretmani za poboljšanje zdravlja ili pak oni za lepotu.

Kosa

Svrab glave i perut mogu biti veoma neugodna pojava, a i ružno izgleda. Povremeno napravite jednostavan tretman sa maslinovim uljem koji će vas rešiti peruti i ovlažiti kožu gave.

Zagrejte nekoliko mililitara maslinovog ulja na laganoj vatri, utrljajte toplo maslinovo ulje na kosu i kožu glave, koristeći vatu. Zatim, dobro iščetkajte kosu, uvijte u peškir i držite tako oko pola sata, zatim operite kosu šamponom protiv peruti.

Koža

Maslinovo ulje je antioksidant koji vam pomaže da kožu održite hidriranom i zdravom štiteći je od vetra i hladnoće.

Prema rečima dermatologa maslinovo ulje je od velike važnosti za čuvanje kože od isušivanja.

Dodajte par kapi esencijalnog ulja od lavande u 10 mililitara maslinovog ulja. Čuvajte u staklenoj flašici da bi dugo ostalo sveže i dobro protresite svaki put pre nego utrljate na ruke ili noge. Maslinovo ulje je veoma masno i izbegavjte da ga koristite na licu ukoliko ga ne pomešate u razmeri 1:1 sa nekim organskim losionom za kožu.

Koristite ga za masažu ekstremiteta, ramena, abdomena i leđa. Pustite da koža upije ulje i da se osuši pre nego obučete garderobu.

Ishrana

Mononezasićene masti pomažu održati dobar rad srca i mozga. Dodajte jednu kašiku ekstra devičanskog maslinovog ulja u prelive za salatu ili jednostavno preko bilo kojeg jela, hleba ili povrća.

Zamenite nezdrave masti kao što su margarin i maslac, maslinovim uljem. Mononezasićene masti pomažu da spustite nivo holesterola u krvi.

Narodni lekovi

U narodnoj medicini maslinovo ulje se koristilo za uvobolju. Jednostavno nakapate nekoliko kapi ulja na komadić vate, a zatim vatu stavite u bolno uvo, ali ne preduboko da je kasnije ne možete izvaditi. Na svaka 2-3 sata izvadite vatu i zamenite je novom dok bol ne prestane. Ovo je posebno delotvorno zimi.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar