Menu 

Zaboravite na trčanje do apoteke i skupljanje na krevetu kada vas pogodi PMS i menstrualni grčevi. Dobra mešavina čajeva može biti najbolji spasilac.

Među biljkama koje se upotrebljavaju u ovu svrhu obično se pominju: metvica, kamilica, žalfija, origano, kukuruzna svila (), zeleni čaj, listovi maline, ali i đumbir, bosiljak i cimet. Ali tu su i: kopriva, lucerka, vrkuta, …

Za blaže bolove

Ukoliko nemate problema sa želucem možete piti čaj od metvice, ali i na dnevnoj bazi jednu do dve šolje čaja od lista maline, origana ili đumbira. A kada vam dosade čajevi probajte sa šoljom toplog mleka pomešanom sa pola kašičice cimeta ili muskatnog oraščića – ujutro i naveče.

Pijte što više tečnosti, stavljajte tople obloge na stomak, pripremite toplu opuštajuću kupku, vežbajte redovno i izbegavajte masnu hranu. (Pročitajte i )

Mešavina za jače bolove i simptome

Pomešajte po ¼ šolje (od 200 ml) suvih listova koprive i lucerke, po pola šolje listova maline i vrkute (virka, koji se smatra najboljom za menstrualne bolove) i 1 šolju listova mente.

Mešavinu čuvajte na suvom mestu u velikoj, dobro zatvorenoj, staklenki. Čaj pravite tako što 1 kašiku ove mešavine prelijete sa kipućom vodom i ostavite poklopljeno 5 minuta. Posle procedite i pijete toplo ili ohlađeno. Možete napraviti i veće količine, pa piti tokom dana (do 2 šolje na dan). Protiv jakih bolova možete napraviti i čisti čaj od virka – 1 kašičicu suve biljke preliti sa 1 šoljom vode i ostaviti poklopljeno 10 minuta. Pijte dve šoljice na dan laganim gutljajima i rešićete probleme menstrualnih grčeva. (Bitno je istaći da ga ne bi smele uzimati osobe koje imaju probleme sa žuči ili koje boluju od gastroenteroloških bolesti).

Tinktura za bolje opšte zdravlje

Za vas smo pronašli i jedan stari recept, koji ima jednostavan naziv “Tinktura za žene”. Evo i kako se priprema: napunite flašu od 1 litre jednakim delovima biljaka: macine trave (očjanica) – svež list, matičnjak, majčina dušica i kopar. Preko ove mešavine biljaka u flašu usuti kvalitetniju domaću rakiju, zatvoriti i ostaviti da stoji na tamnom i hladnom mestu 15 dana. Procediti i čuvati u bočicama. Konzumirajte najviše 1 rakijsku čašicu ove tinkture dnevno.

Pročitajte i

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar