Menu 

Lavanda nam je svima poznata kao jedan od glavnih boraca protiv moljaca i drugih kućnih napasti. Ali pored toga što nam miriše na more i čuva nam ormare lavanda je dobra za još mnogo toga.

Iznenadićete se za šta sve možete koristiti ovu divnu biljku ljubišastih cvetova. Mi vam danas donosimo samo nekoliko načina na koje je  možete koristiti.

By: Lamees

By: Lamees

Oslobađa od stresa

Ako ste ikada udahnuli miris sveže lavande moraćete priznati da vas je trenutno razbudio umirujući miris i da ste se osetili opušteno. Mnoge aromaterapije se oslanjaju na miris lavande kao najučinkovitiji kada je u pitanju relaksacija, opuštanje od svakodnevnog stresa i ankioznosti. Zapalite sveće sa mirisom lavande ili nakapajte nekoliko kapi esencijalnog ulja u toplu kupku. Duboko dišite i opustite se.

Tretmani za kožu

Ulje lavande je veoma delotvorno za kožne poremećaje uzrokovane gljivicama, ima antiseptično dejstvo. Ovim uljem možete tretirati akne, ožiljke, opekotine od sunca i psorijazu.

Rast kose

Neka istraživanja su pokazala da su oboleli od alopecije (trajnog gubitka kose) koji su utrljavali lavandino ulje na kožu glave osetili blage promene i ponovni rast kose.

Isterivač insekata

Ne možemo, a da ne spomenemo lavandu kao borca protiv kućnih insekata. Lavandino ulje možete koristiti i kao sredstvo protiv komaraca tako što ćete ga jednostavno naneti na kožu.

ulje lavande

Bol u mišićima

Masaža sa lavandinim uljem veoma brzo će vam olakšati i opustiti bolne mišiće.

Poslednjih godina u modernoj gastronomiji cveće lavande se koristi i za pripremanje hrane, aromatizaciju šećera (više o tome OVDE), pana kote i raznih drugih slatkih jela.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar