Menu 

Heljda je u poslednjih nekoliko godina postala prilično popularna namirnica, na prvom mestu jer ne sadrži gluten i može se koristiti kao zamena za pšenično brašno, ali to nije sve. Ova namirnica ima zaista snažna lekovita svojstva sa kojima vas danasa upoznajemo.

Heljda je veoma ukusna hrana koja neguje organizam i daje energiju, a možete je koristiti u prahu, kao zamenu ili dodatak običnom brašnu ili u zrnu umesto riže. Kad pročitate kakva sve lekovita svojstva ima sigurno ćete je uzeti u obzir.

Najbolji izvor lako probavljivih proteina. Upravo iz tog razloga heljda je odlična zamena za meso. Istraživanja su pokazala da veoma uspešno snižava holesterol u kvi, masne naslage i smanjuje rizik od kamenca u žuči.

3921177214_a0f5b8a1ca_z

Sjajna alternativa mastima. Skrob iz heljde se može koristiti kao alternativa u industrijski prerađenoj hrani.

Ne sadrži alergene. Ljuske heljde se mogu koristiti kao punjenje za jastuke za sve one koji su alrgični na perje, prašinu ili polen.

Pomaže dijabetičarima. Neki najnoviji dokazi kažu da heljda može pomoći kod kontrolisanja dijabetesa. Sa glihemijskim indeksom od 5,4, snižava šećer u krvi sporije od riže i proizvoda od pšenice.

Odlična za probavu. Dokazano je da heljda veoma efikasno jača i poboljšava rad cerva te poboljšava apetit. Veoma je delotvorna kod lečenja dizenterije i hroničnog proliva.

Ne sadrži hemikalije. Heljda raste veoma brzo i nisu joj potrebni nikakvi posebni uslovi niti pesticidi da bi uspela i upravo iz tog razloga, većina heljde je organskog porekla.

Pomaže izbacivanje viška vode iz organizma. Ukoliko imate problema sa oticanjem i nakupljanjem vode u organizmu, heljda se jednostavno mora naći na vašem meniju.

Hrana koja greje. Od strane makrobiotike je kalsifikovana kao yang namirnica i preporučuje se da se jede tokom hladnijih meseci.

Ne sadrži gluten i ne smatra se žitaricom. Za sve one koji boluju od celijakije ili su netolerantni na gluten, heljda je savršena namirnica.

Nutritivna vrednost heljde:

  • Sadrži veoma kvalitetne proteine te svih devet amino kiselina, uključujući lisin.
  • Bogata je gvožđem.
  • Sadrži 80 odsto ugljenih hidrata.
  • Bogata antioksidantima.
  • Sadrži mnoštvo minerala i vitamina poput cinka, bakra i nijacina.
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Konjuktivitis je bolest oka koja podrazumeva oticanje i crvenilo membrane koja obuhvata površinu oka, uključujući i očni kapak. Konjuktivitis je veoma česta pojava, nije opasna, ali je poprilično iritantna, a nestaje sama od sebe...