Menu 

Tokom praznika se napravi zaista mnogo poslastica i slanih delicija koje u sebi sadrže orašaste plodove što može biti prilično opasno za sve one koji su na njih alergični. Donosimo nekoliko saveta za sve one koji su alergični, ali i za one koji će ih ugostiti tokom praznika.

Razgovarajte. Veoma je važno da razgovarate o svom problemu, posebno ako tokom praznika idete kod nekoga u goste, nemojte se ustručavati, jer vama dragoj osobi sigurno neće biti drago ako je ne upozorite na nešto takvo. S druge strane nemojte biti previše dramatični već jednostavno objasnite šta bi se vama ili vašem detetu moglo desiti ukoliko pojedete kikriki ili lešnik. Otvoreno pitajte koja jela ne sadrže alergene.

2885704795_10709d0902_z

Ponesite rezervu. Uvek možete sami spremiti neko jelo po vašem ukusu, koje ne sadrži alergene i poneti ga u goste. Na taj način ćete bti sigurni da nećete pojesti ništa opasno, a bićete i dobar gost.

Kuvajte zajedno sa vašim domaćinom. Ako je osoba kod koje idete u goste vama veoma bliska ponudite se da kuvate zajedno i pronađite neke zamene za alergene. Ako ste alergični na orašaste plodove kao zamenu u jelima za njih koristite semenke ili hrskave perece koji će dati onu željenu teksturu.

Budite spremni. Ako ste vi ili vaše dete baš ekstremno alergični i znate da ni najmanji komadić ne sme dospeti na vaše usne u mnoštvu hrane uvek može doći do kontaminacije i zato u goste idite spremni. Obavezno ponesite lekove i autoinjekcije epinefrina. Isto tako upozorite ljude kako da prepoznaju prve simptome i kako da regauju ukoliko vi ne budete u stanju.

Deca sa alergijama. Mala deca u većini slučajeva nisu svesna opasnosti i budite spremni da ćete celo vreme morati paziti da ne probaju nešto što ne bi trebalo. Za svaki slučaj detetu ponesite poslastice bez alergena i budite na oprezu.

62824084_20edef1c50_z

Savet za domaćine. Ako znate da neko od vaših gostiju pati od alergija, budite oprezni tokom pripreme hrane da ne bi došlo do kontaminacije. Nakon što iseckate orašaste plodove ili neki drugu alrgen, nož dobro operite pre nego ga ponovo upotrebite.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Ukoliko ne vežbate i ne marite za zdravu ishranu velike su šanse da će se to u kasnijim godinama odraziti na vaše zdravlje. Sada možete i proveriti koliku ste štetu napravili svom...