Menu 

Jogurt je uvek na listi zdravih namirnica jer sadrži žive kulture i kalcijum koji su sjajni za zdravlje kostiju, ali i za dobru probavu. Najnovija istraživanja kažu da redovna konzumacija jogurta može značajno uticati na opšte zdravlje organizma.

Nije važno da li više preferirate obični ili grčki jogurt, hoćete li ga jesti sa voćem, medom ili bez ičega, jogurt bez svake sumnje mora da se nađe na vašem jelovniku. Istraživanje sprovedeno u Finiksu je pokazalo da su žene koje su jele pet ili više porcija jogurta tokom jedne nedelje pod 20 odsto manjim rizikom od povišenog krvnog pritiska.

3739337709_052d4eaa5c_o

Prema rečima stručnjaka ovo je najveća studija koja je izučavala uticaj jogurta na krvni pritisak. Mlečni proizvodi san nešto nižim procentom masnoća su već poznati kako smanjuju rizik od povišenog krvnog pritiska kod odraslih ljudi, ali ovo je prvi put da se izučavao efekat posebno jogurta. Lekari su tokom godina otkrili pozitivnu vezu između sira, mleka i smanjenog rizika od povišenog pritiska, ali sada je dokazano da ta veza nije ni blizu snažna kao kad je u pitanju jogurt.

Ovo je samo još jedan u nizu razloga zbog kojih bi trebalo da jedete jogurt, mešajte ga sa voćem, medom, granolom, od nejga pripremajte zdrave osvežavajuće umake i dresinge za salatu, varijacija na temu je zaista mnogo.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Nesanica vam može doneti mnogo problema, kao što su crvenilo u očima i “gripozan” osećaj. Saznajte kako da se oporavite od posledica nedostatka sna. Piši! Širi dalje!