Menu 

U današnje vreme, računar je verovatno najčešće sredstvo za rad, a puno ljudi tokom radnog vremena gleda u dva različita uređaja u isto vreme. Pored toga, kad završimo sa poslom uglavnom se odmaramo pred televizorom i za kraj dana pregledavamo društvene mreže na pametnim telefonima.  To naravno nikako nije dobro za zdravlje očiju.

Iako je upotreba ovih uređaja zaista postala naša svakodnevica, malo je onih koji o tom problemu razgovaraju sa svojim oftamologom, a trebalo bi. Iako dokaz da rad na računaru utiče na trajno oštećenje očiju ne postoji činjenica je da može izazvati smetnje. Većina tih smetnji dolazi zbog nepravilnog sedenja, položaja glave, reflekcije, osvetljenja i kvaliteta slike na vašem računaru.

Evo nekoliko saveta kako da oporavite oči od gledanja u ekran.

8344182435_f851fc3329_z

Ne zaboravite da što više trepćete. Iako vam se možda čini da vaše oči same od sebe zanju šta rade, ako dugo gledate u ekran niste svesni da trepćete nešto ređe nego obično to vodi do suvih iziritiranih očiju. Savkig 20 minuta, sklonite pogled sa ekrana zagledajte se u daljinu i gledajte 20 sekundi.

Odmaknite računar na odgovarajuću udaljenost.  Nemojte da vam monitor bude baš previše blizu očima, a problem može biti i to što se nesvesno naginjemo prema monitoru. Idealna udaljenost od računara jeste da ga možete dohvatiti vrhom prstiju, ako ispružite ruku. Isto tako neka vam monitor bude u visini očiju tako da ne morate spuštati ni podizati pogled.

Prilagodite osvetljenje. Nemojte moitor stavljati na mesto gde sunčeve zrake upiru tačno u njega, a isto tako izbegavajte i da veštačko svetlo smeta kad gledate. Ako možete na monitoru prilagodite osvetljenje, smanjite svetlost i pojačajte kontrast da vam bude ugodnije.

Odmorite se od sočiva. Ako dosta vremena provodite pred ekranima pokušajte da ne nosite sočiva više od 8-10 sati tokom dana jer ona dodatno opterećuju oči. Isto tako bilo bi dobro kad bi sočiva skidali jednom nedeljno na ceo dan.

24435844652_22cec381b8_z

Neka vam kapi za oči budu pri ruci. Veštačke suze u obliku kapi neka vam uvek budu pored računara jer one veoma efikasno ublažavaju suvoću. Izbegavajte kapi koje garantuju i uklanjanje crvenila jer one mogu povećati suvoću. Isto tako ako u prostoriji u kojoj radite imate klima uređaj, nemojte ga često paliti jer on takođe utiče na suvoću.

Odlazite na redovne preglede.  Čim primetite da imate neki problem sa očima obavezno se javite lekaru i redovno odlazite na preglede očiju.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Ako je vjerovati istraživanjima placebo spavanje zaista djeluje. Ako samo dovoljno čvrsto vjerujete da ste se naspavali to popravlja funkciju mozga i čini vam se da ste odmorni. Piši! Širi dalje!