Menu 

Želite bebu, ali vam nikako ne polazi za rukom? Pokušajte sa malim trikovima koji će vam povećati plodnost.

Neplodnost je jedan od rastućih problema u celom svetu, koji je češći kod žena nego kod muškaraca. Ipak postoje načini kako da i jedni i drugi povećaju plodnost i povećaju šanse za proširenje porodice.

1. Koristite punomasno mleko

Na neko vreme zaboravite na mlečne proizvode sa manjim procentom masnoće I pređite na one punomasne. Kad žena konzumira punomasno mleko plodnija je, veće su šanse da zatrudni, a mogućnost za takozvanu ovulacijsku neplodnost je minimalna. Zašto je to tako? Punomasno mleko se u organizmu odvaja na vodu i masti, a hormoni se tekođe razdvajaju na različite načine. Estrogen i progesteron vole masti, pa kad se mleko razdvoji oni odlaze u taj sloj. Androgeni, faktori rasta slični insulinu, prolaktin i muški hormoni više vole vodu. Možemo zaključiti – ukoliko pijemo mleko, koje u sebi sadrži više vode nego masti, organizam će lučiti više muških hormona.

Ako niste ljubitelj mleka, punomasni sirevi, jogurt, pavlaka takođe mogu biti opcija.

2. Neka vaša bolja polovina pije multivitamine

Vi uzimate multivitamine i folnu kiselinu kao pripremu organizma za trudnoću? Ali, šta je sa vašim muškarcem? Jedna trećina problema sa plodnošću dolazi od muškaraca, dok jedna trećina i od muškaraca i od žena. Ali, dokazano je da muškarci imaju četiri puta veće šanse da ženu naprave trudnom ako uzimaju multivitaminske suplemente. To je pokazala studija sprovedena nad 2.800 parova, a oksidanti, koje su muškarci uzimali uključivali su vitamine C i E, cink, folnu kiselinu, i selenijum.

3. Počnite sa jogom, plivanjem, šetnjama…

Lagana fizička aktivnost je veoma bitna stavka kad želimo da povećamo plodnost. Postoje brojni naučni dokazi, koji pokazuju da previše intenzivnim vežbanjem možete smanjiti šanse za začeće. Ako želite bebu vreme je da smanjite tempo. Umesto trčanja upražnjavajte šetnje ili probajte jogu umesto teretane. Visoki intenzitet vežbanja smanjuje šanse za trudnoću, pokazala je studija sprovedena nad hiljadu žena.

4. Smršajte

Ukoliko vam je indeks telesne mase preko 30 to može biti jedan od razloga zbog čega imate problema sa začećem. U tom slučaju vežbanje vam može povećati plodnost. Kod gojaznih žena neplodnost je čest problem, ako im vežbanje pomaže da izgube kilograme (što je glavni uzrok neplodnosti) znači da će im i pomoći da poboljšaju plodnost.

5. Merite količine alkohola

Postoje poprilično pomešane informacije za vezu između plodnosti i alkohola. Istraživanja koja su počela sredinom 70-ih, a završena krajem 80-ih uključivala su 238.000 ispitanika i pokazala su pozitivan uticaj alkohola na ovulacijsku neplodnost. To ne znači da bi trebalo da apsolutno izbacite alkohol ali, ako želite bebu i poboljšati svoju plodnost izbegavajte ga neko vreme.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Iako im ne pridajemo baš previše značaja, uzimamo ih zdravo za gotovo, povremeno ih sredimo ili nalakiramo, nokti nam mogu reći mnogo toga o stanju u kome se nalazi opšte zdravlje organizma....