Menu 

Retko šta nam pruža toliki osećaj relaksacije kao vreme provedeno u sauni ili parnoj sobi. Otkrivamo zašto se preporučuju i kakav saune i parne sobe utiču na zdravlje.

Saune i parne sobe ne samo da poboljšavaju cirkulaciju i otkucaje srca već imaju i mnoge druge beneficije  po opšte zdravlje čoveka. Ako ste se do sad dvoumili da li treba da posetite saunu ili parnu sobu, ovaj tekst je pravo mesto gde ćete dobiti odgovore na neka pitanja.

Sauna

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-image-relaxed-woman-sauna-image27865416

Vrućina koju osećamo u saunama neguje nervne završetke u našem organizmu, greje i opušta mišiće što rezultira otpuštanjem napetosti iz celog tela i umanjuje bol u zglobovima. Ovo je posebno važno za ljude koji imaju problema sa artritisom, bolnim migrenama i glavoboljama.

Saune možete posećivati da biste smirili telo i odagnali nakupljeni stres, a pomoći će vam i ako imate problema sa spavanjem. Vrućina u saunama podstiče otpuštanje endorfina, hemikalija koje umanjuju uticaj stresa na organizam što znači da ćete se dovoljno opustiti i spavati kao beba. Sauna takođe zagrejava telo, pa kad izađemo i telo počne da se hladi ono otpušta povišen nivo melotonina koji takođe pospešuje dobar san.

Parne sobe

Parne sobe će vam na prvom mestu pomoći da vam se disajni putevi u potpunosti otvore, poboljšaće disanje i otkloniti sva začepljenja. Vruća i vlažna para stanjuje i otvara membrane sluzi u organizmu što otpušta pritisak. Ovo je od posebne koristi za one koji pate od astme i bronhitisa jer će im doneti gotovo trenutno olakšanje u sinusima.

Parne sobe takođe ubrzavaju metabolizam i rade u korist gubitka kilograma jer u parnim sobama ne možete, a da se propisno ne oznojite i izgubite popriličnu količinu vode iz tela. Pošto je naše telo sastavljeno od većeg dela vode, obilno znojenje će sa sobom odneti i višak kilograma. Znojenje će takođe pomoći da očistite organizam od nakupljenih toksina.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photo-asian-girl-steam-room-image6831185

Kako utiču na kožu?

Kad je u pitanju koža i njena nega saune bolje deluju na opuštane mišića i snižavanje krvnog pritiska dok su se parne sobe pokazale boljima u celokupnoj detoksikaciji tela. U saunama se koristi suva vrućina, dok je u parnim sobama u pitanju vlažna. U oba slučaja vaše pore se otvaraju i povećava se limfna i krvna cirkulacija što će imati sjajan efekat na vašu kožu. Nakon gotovo svake posete primetićete novi sjaj na vašoj koži što će vam dati mladolik izgled.

Para potpomaže i čišćenje prljavština sa kože što je od posebnog značaja za one koji imaju akne, dok će saune veoma efektno da vas reše ružnih mitesera.

Pored svih ovih sjajnih beneficija morate biti oprezni koliko vremena provodite u saunama i parnim sobama jer predugo zadržavanje može izazvati jaku žeđ, ubrzan rad srca i nesvesticu.

Uticaj saune i parne sobe pospešiće i neki dodatni tretmani koje će vam preporučiti u vašem spa centru kao što su omotavanje folijom i dubinska masaža tkiva.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Mnoge se žene osećaju ratnički za vreme PMS-a, a neke, čini se, bi ubile za komadić čokolade. Posle dolaze suze zbog kalorija. Sa našim predlozima umirite simptome PMS-a i uživajte u zdravim slasticama.