Menu 

Jesenji dani protiču u velikim promenama vremena, koje svakako utiču na naše zdravlje. Međutim, postoje načini da se lakše nosite sa čestim promenama vremena.

Kišni periodi, vetar, pa sunce, nagle promene temperature, vlaga, suv vazduh, topli vetar u novembru, … Sve to loše utiče na zdravlje, a posebno na meteoropate. Ove nagle promene su primećene u mnogim krajevima sveta, a doktori su se sureli sa mnoštvom zabrinutih pacijenata. Ovakvo vreme može doneti viruse, infekcije i bolesti. Zato je važno da se zaštitite dok se vreme ne “ustali”. (Pročitajte Kako to tačno vreme utiče na zdravlje).

Nagle promene temperature

čestim promenama vremenaU ovom periodu najviše trpi naša koža, kosa, imunitet i psihičko zdravlje. Naš probavni sitem je vezan za promene vremena. Leti kada je vrućina potrebna nam je tečnost i sveža hrana, a u zimskim danima lakše podnosimo težu hranu. Kada naiđe ovaj period najbolje je biti spreman. Ishranu obogatite voćem i povrćem i do zimskih dana se, ipak, ne natrpavajte kaloričnijom i težom hranom. Ako izlazite vani budite spremni na različite temprature. Oblačite se slojevito i nosite kišobran.

O koži i kosi se brinite bolje, pazite na promene i reagujte na prvu.

Ovakve promene mogu doneti glavobolje, izazvati prehladu i kašalj, ali i bolove u zglobovima. Najbolje je da u ovom periodu pijete čaj od đumbira, koji je dobar u sprečavanju infekcija. Ako ne želite da se prehladite držite se podalje od bolesnika, jer ako u ovom periodu uhvatite neki virus, prehlada bi mogla da potraje, jer je oporavak sporiji.

Fit, odmorni i snažni

čestim promenama vremena

Ovakve promene najbolje podnose oni koji redovno vežbaju i zdravo se hrane. Najteže je starijima, deci i meteoropatama. Dovoljno sna i bar 15 minuta vežbi mogli bi vam pomoći, kao i topla umirujuća kupka (posebno ako ste podložni glavoboljama). Iako vas ovo vreme možda “obara” trudite se  da ne spavate preko dana. Ako želite da se razbudite žustrija 20-minutna šetnja je bolja. Takođe, pročitajte , hormona sreće.

Ako imate problema sa krvnim pritiskom u ovom periodu ga morate češće pratiti i meriti. Obratite se odmah doktoru ako primetite neke loše promene.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Nema ništa bolje nego kada moderna medicina potvrdi ono što pobornici ajurvedske medicine tvrde vekovima. Jedan od takvih primera je vezan za namirnicu gi (ghee) o kojoj ćemo danas...