Menu 

Posljednjih dana, jedna od glavnih vijesti svih svetskih medija je obaveštenje Svetske zdravstvene organzacije koja je saopštila da je industrijski prerađeno meso kancerogeno. Među te kancerogene proizvode spadaju kobasice, hrenovke, salame, ali i nama omiljena slanina.

SZO je sve ove proizvode stavila u prvu grupu kancerogena, a to znači da postoji „dovoljan dokaz“ da konzumacija ovih proizoda može uzrokovati nastanak karcinoma. Oni mesne prerađevine karakteristišu kao meso koje slano, fermentisano i dimljeno, a sve u svrhu poboljšanja ukusa ili konzervisanja. Samo neki od proizvoda koji spadaju u tu prvu grupu su: šunka, kobasice, mesni naresci, hrenovke i sušeno meso.

Crveno meso inače spada u drugu grupu kancerogena što znači da postoje ograničeni dokazi koji ukazuju da oni utiču na nastanak kancerogenih obolenja kod ljudi uz dodatak snažnog mehaničkog dokaza. To tačnije znači da „crveno meso vjerovatno utiče na pojavu kancerogenih obolenja“.

5930403567_99a845a0b9_z (1)

Važno je napomenuti da u prvu grupu kancerogena spada i pušenje, pa ne možemo, a da se ne zapitamo da li ova klasifikacija zaista pije vodu. I na kraju vas pitamo, hoće li ovo saopštenje uticati na to koliko konzumirate slaninice, kobasica ili pršute?

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. P

    Da, istinito je, a nece uticati na mene posto to ne jedem.

Napišite komentar

Zdravlje

Dosada. Svi je mrzimo. Ali, lako ju je “ubiti”. Pogledajte predloge sa kojima više nikada nećete reći da vam je dosadno. Piši! Širi dalje!