Menu 

Miso supa pozitivno deluje na smanjenje rizika od raka, poboljšava imunitet, zdravlje kostiju i nervni sistem. Saznajte više o njoj, ali i kako da je napravite.

Miso supa i zdravlje

Miso supa je domaća supa Japana. Mnogi Japanci sa njom počinju dan. Sastoji se od bujona (temeljca) zvanog “dashi”, miso paste, ali i drugih sastojaka  u zavisnosti od ukusa.

I kod nas možete nabaviti miso pastu u bio šopovima, ali sa dashi bujonom je malo teže. Japanci ga prave tako što namaču, odnosno kuvaju (ali voda ne sme da ključa) kombu alge sa šitake gljivama, tunjevinom (fermetiranom) i komadićima sušenih sardina. Na tržištu postoji i dashi u prahu sa kojim, kao uz pomoć kocke za supu, pravite bujon. Ako ne možete pronaći dashi prah (mada postoji mogućnost da ga ima u nekim bio šopovima) onda kuvate supu bez njega, samo sa algama, koja je, takođe vrlo zdrava.

A šta to sve dobijate sa ovom supom, koju smatraju spasom za slab imunitet? Japanci tvrde da ona podmlađuje, održava vašu kožu zdravom, reguliše krvni pritisak i predstavlja bogat izvor vitamina i minerala.

Neka istraživanja su pokazala da  redovnom konzumacijom ove supe značajno smanjujete rizik od raka dojke. Ali, s druge strane početnici u pripremi miso supe se savetuju da paze kakve sastojke kupuju, posebno kada su dashi, miso i alge u pitanju, jer na nekim proizvodima piše upozorenje da morske alge sadrže visoku količinu arsena, koja može biti opasna po zdravlje. Naime, kod nas možete kupiti alge i sami pokušati da napravite vegetarijansku verziju bujona (sa algama i šitake gljivama).

Miso pasta (fermentirana pasta od soje), pa samim tim i miso supa efektivna je u zaštiti od radijacije, dobar je izvor kalcijuma, odlična za probavu, može da olakša menstrualne bolove.

Način pripreme miso supe

U miso supu se pored dashia i miso paste dodaje povrće, tofu, riba, gljive, …

Za miso supu vam treba: 4 šolje vode, 1/3 šolje miso paste, 3 praziluka (iseckana), 1 kašika morskih algi, nori ili wakame (možete ih naći u našim bio šopovima), 200 grama mekšeg tofua (naseckanog nam kockice), malo soja sosa i 1/2 kašičice sesamovog ulja (nije obavezno). U supu možete dodati i drugog povrća po želji i šitake gljive.

miso supa

By: Diana

Stavite vodu da uskuva, pa dodajte morske alge. Ostavite da krčka bar 5 minuta. (Alge možete i samo potopiti u šolji u malo hladne vode i ostaviti 10-tak minuta da otpuste, pa sa tom vodom ubaciti u šerpu). Smanjite temperaturu i dodajte ostale sastojke. Ako kuvate još povrća, ostavite prvo da se skuva (15 do 20 minuta) sa prethodno potopljenim algama, pa miso pastu dodajte na kraju. Ali, voda ne bi trebalo da kuva, jer će miso izgubiti ukus. Samo promešajte odvojeno miso pastu sa malo vode dok se ne rastvori, pa dodajte u supu. Promešajte, ostavite kratko na najnižoj tempraturi, ali pazite samo da voda ne proključa. Skinite sa šporeta i služite toplo posuto seckanim peršunom.

Da li ste već pravili miso supu? Pročitajte i koje su to još .

Piši!
Širi dalje!
1 komentar
  1. Rada

    Vi koji pisete ove clankeite pisite na Engleskom ili nasem jeziku. Sopovi=rdnje u kojima kupujemo. Zasto kvarite nas jezik i uvodite bez potrebe strane reci.

Napišite komentar